Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

TS: Tilinomistajien todistettava pian henkilöytensä pankissa

Jokainen tilinomistaja saattaa joutua käymään näyttämässä pankissa henkilötodistustaan ensi vuonna, kirjoittaa Turun Sanomat.

Avaa Yle-sovelluksessa

Lehden mukaan näin voi käydä, jos EU:n rahanpesudirektiivi toteutuu suunnitellulla tavalla.

- Jos rahanpesudirektiivi toteutuu Suomessa, niin kuin nyt näyttää käyvän, olemassa olevat tilit joudutaan tunnistamaan. Se tarkoittaa käytännössä, että kaikki tilinomistajat joutuvat käymään konttorissa kerran ja näyttämään henkilötodistuksensa, kertoo Suomen Pankkiyhdistyksen turvallisuusasiantuntija Tero Reponen.

Pankkiyhdistystä tilanne huolettaa, sillä vielä on epäselvää, miten varsin laaja tunnistaminen käytännössä järjestettäisiin. Direktiivi myös vaikeuttaisi etenkin sellaisten tilinomistajien elämää, joilla ei ole kuvallista henkilötodistusta.

Poliisiylijohtaja Reijo Pöyhönen sisäasiainministeriöstä ei halua vielä ottaa kantaa rahanpesudirektiiviin pohjautuvan lain sisältöön.

- Laki on valmisteluvaiheessa ja se menee todennäköisesti uuden eduskunnan käsiteltäväksi viimeistään ensi syksynä, Pöyhönen kertoo.

Direktiivi vaatii muun muassa yli 15 000 euron käteissuoritusten tarkkailun. Esimerkiksi Tanska kielsi tänä vuonna näin suuret käteissuoritukset kokonaan. Lain tavoite on taistelu rahanpesua ja terrorismin rahoitusta vastaan.

Suosittelemme