Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Euroopan sähkökatkon syytä selvitetään

Keski-Euroopan lauantai-iltainen sähkökatkos olisi voinut levitä Euroopan-laajuiseksi. Euroopan kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestö UCTE kertoo, että kantaverkko-operaattorien välittömät turvaverkkostandardien mukaiset toimet estivät häiriötä kehittymästä Euroopan-laajuiseksi sähkökatkokseksi.

Avaa Yle-sovelluksessa

Nyt sähköt katkesivat miljoonilta ihmisiltä läntisessä Euroopassa lauantai-iltana kello 23.10 Suomen aikaa. Pohjois-Saksasta alkunsa saanut katkos kesti 1-1,5 tuntia.

UCTE kertoo asettavansa komitean tutkimaan tapahtunutta ja selvittämään sen syitä sekä pohtimaan keinoja vastaavan estämiseksi tulevaisuudessa.

UCTE:n mukaan sähkökatkos sai alkunsa " vakavasta tapahtumasta" Pohjois-Saksan sähköverkossa. Se katkaisi sähkötoimitukset verkon läntisiin osiin ja johti Euroopan sähköverkon jakautumiseen kolmeksi erilliseksi saarekkeeksi.

Saksan verkko jakautui kahtia pohjoisesta kaakkoon. Häiriö levisi Itävaltaan, joka jakaantui myös kahteen erillisverkkoon. Koko Euroopan läntinen osa sai liian vähän sähköä, minkä seurauksena oli verkkojen sulkeminen. Itä-Saksan ja itäisen Euroopan verkoissa oli puolestaan liikaa virtaa, samoin Kaakkois-Euroopassa.

Alijäämäsaarekkeen sähköpula johtui UCTE:n mukaan siitä, ettei se saanut Saksan pohjoisosissa tuotettua tuulivoimaa ja koko alueen verkon taajuus putosi ylikysynnän takia. Se laukaisi automaattisesti suojakatkaisimet ja aiheutti hätäsulun verkossa. Ylijäämäsaarekkeiden verkoissa ongelmana oli puolestaan sähkön ylitarjonta. Se saattoi UCTE:n mukaan johtua tuulivoimasähköstä, jota ei pystytty viemään alueelta.

Myöhäinen ajankohta pienensi vaikutuksia Ranskan viranomaisten mukaan kyseessä oli vakavin sähkökatkos 30 vuoteen. Katkon takia myös sadat junat pysähtyivät Keski-Euroopassa. Saksan rautatieyhtiön Deutsche Bahnin mukaan katkokset näkyivät koko maassa ja sekasorrolta vältyttiin vain siksi, että junaliikenne oli myöhään lauantaina verraten vähäistä. Katkoksen myöhäinen ajankohta pienensi myös muita vaikutuksia. Häiriö ei vaikuttanut Pohjoismaiden sähköverkkoon, joka on erillään manner-Euroopan verkoista. Sähköverkkoyhtiö Fingridin mukaan pohjoismaisen sähköverkon kaatuminen on periaatteessa mahdollista mutta erittäin epätodennäköistä. Katkos vauhdittaa eurooppalaista energiakeskustelua EU:n komissio vaati maanantaina tutkimusta sähkökatkoksen syystä ja kertoi aikovansa tehdä tammikuussa ongelmaan liittyviä esityksiä. Komission on tuolloin määrä esitellä laaja toimenpidepaketti EU:n yhteisestä energiapolitiikasta.

Italian pääministeri Romano Prodi korosti sähkökatkon jälkeen eurooppalaisen kantaverkko-operaattorin tarvetta ja koko markkina-alueen laajuisen valvonnan tehostamista.

Yli-insinööri Timo Ritonummi kauppa- ja teollisuusministeriöstä uskoo, että sähkökatkos tulee vauhdittamaan eurooppalaista energiakeskustelua. Häiriö on samantasoinen tapahtuma kuin Yhdysvaltain ja Kanadan itäosat pimentänyt katkos tai Italian ja Sveitsin katkos kolmisen vuotta sitten, Ritonummi toteaa. Myös Helsingissä sattui vuonna 2003 laaja puolen tunnin sähkökatkos.

Suosittelemme