Hyppää sisältöön

Yliopistoille oikeus ottaa varallisuutta vastaan

Valtioneuvosto esittää, että yliopistojen taloudellista itsehallintoa lisätään antamalla kaikille yliopistoille mahdollisuus omaan omaisuuteen.

Esityksen mukaan kaikki yliopistot saisivat oikeuden vastaanottaa lahjoitusvarallisuutta sekä säätiöiltä ja yksityisiltä yhteisöiltä siirrettäviä varoja. Niiden hallinnasta ja käytöstä yliopistojen toiminnan ja tehtävien tukemiseen yliopistot voisivat päättää itsenäisesti.

Nykyisin oikeus omaan omaisuuteen on historiallisista syistä vain Helsingin yliopistolla ja Åbo Akademilla, joten opetusministeriön mukaan lakimuutos edistää yliopistojen yhdenvertaista asemaa taloudellisen itsehallinnon osalta.

- Kyseessä on suuri periaatteellinen muutos, joka takaa kaikille yliopistoille samat mahdollisuudet. Tämä on askel yliopistojen taloudellisten toimintamahdollisuuksien lisäämiseen, selvittää johtaja Markku Mattila opetusministeriöstä.

- Tämä muutos antaa yliopistoille mahdollisuuden itsenäiseen varainhankintaan ja itsenäiseen, taloudellista toimintaa koskevaan päätöksentekoon. Tässä on ensisijaisesti ajateltu sitä, että säätiöiden kautta voidaan ottaa lahjoituksia vastaan, samoin testamenttituloja, Mattila sanoo.

Yliopistojen houkuttelevuuden uskotaan näin yleisesti lisääntyvän lahjoituskohteita mietittäessä, Mattila kertoo.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2007 alussa.

YLE24

Suosittelemme sinulle