Hyppää sisältöön

Lauri Viidan syntymästä 90 vuotta

Kirjailija Lauri Viidan syntymästä on sunnuntaina kulunut 90 vuotta. Viita kuuluu sodanjälkeisen suomalaisen kirjallisuuden kärkinimiin huolimatta suppeasta tuotannostaan.

Viita menehtyi vuonna 1965 auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin. Hän oli kuollessaan 49-vuotias. Tätä ennen kirjailija ehti julkaista runokokoelmat Betonimylläri (1947), Kukunor (1949), Käppyräinen (1954) ja Suutarikin, suuri viisas (1961) sekä romaanit Moreeni (1950) ja Entäs sitten, Leevi (1965).

Lauri Viita syntyi vuonna 1916 kuusilapsisen perheen nuorimmaiseksi. Perhe asui Pispalan kylässä, joka on sittemmin liitetty Tampereeseen. Lauri Viita kävi keskikoulun ja osan lukion ensimmäistä luokkaa Tampereen klassillisessa lyseossa, mutta jätti koulunsa kesken. Hän seurasi isäänsä ja kouluttautui kirvesmieheksi.

Viidan esikoisrunokokoelma Betonimylläri ilmestyi sodan jälkeen vuonna 1947. Teos menestyi hyvin, ja Viita saattoi ryhtyä vapaaksi kirjailijaksi. Samana vuonna hän muutti pois Pispalasta, jossa oli asunut siihenastisen elämänsä.

Tampereen Viita-muistomerkillä järjestetään sunnuntaina Betonimyllystä runon siivet -tilaisuus. Lisäksi polku Viidan lapsuudenkotiin Pispalassa valaistaan.

Suosittelemme sinulle