Hyppää sisältöön

Virolaiset kuljettivat Estonialla aseita

Viron parlamentti myöntää virallisesti Estonian asekuljetukset Virosta Ruotsiin. Tallinnassa tänään julkaistun raportin mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että asekuljetuksilla olisi yhteys Estonian uppoamiseen.

Viron parlamentin asettaman Estonia-työryhmän varapuheenjohtajan mukaan asioiden välillä voi olla yhteys. Asia vaatii kuitenkin lisäselvityksiä Viron ja Ruotsin viranomaisten välillä.

Raportissa kerrotaan, että virolaiset kuljettivat puna-armeijan sotatekniikkaa Tallinnasta Tukholmaan autolautta Estonialla. Virolaisten mukaan ruotsalaiset ovat raportoineet aselasteista virolaisille, mutta Viron parlamentin komitea ei ole löytänyt mitään asekuljetuksia koskevia dokumentteja.

Työryhmä ehdottaa Estonian hylylle julistetun hautarauhan uudistamista, jotta meren pohjasta voitaisiin kerätä uutta todistusaineistoa.

Viron parlamentti haluaisi työryhmän lisäksi jatkavan onnettomuudessa kadonneitten ihmisten kohtalon selvittämistä. Huhupuheiden mukaan muun muassa aluksen kapteeni selvisi turmasta hengissä.

Kansainvälisen onnettomuskomitean mukaan laivan uppoamissyynä oli hajonnut keulavisiiri. Estonia-alus upposi 28 syyskuuta vuonna 1994 ja onnettomuudessa hukkui 852 ihmistä.

YLE Uutiset Estonia-turma YLEn Elävässä Arkistossa

Suosittelemme sinulle