Hyppää sisältöön

Ilmatieteen laitos: Joulukuu erittäin poikkeuksellinen

Joulukuun sää on ollut erittäin poikkeuksellinen, sanoo Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Anneli Nordlund.

Joulukuun keskilämpötilat olivat koko maassa 6 - 8 astetta vertailukauden 1971 - 2000 keskiarvoa korkeammat.

Maan eteläosassa joulukuun keskilämpötila oli yhden asteen korkeampi kuin koskaan aikaisemmin mittausten ajalta.

Lämpimyysennätyksiä on tehty yleisesti. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen keskilämpötila oli 4,0 astetta, kun 1900-luvun alusta tähän asti leudoimman joulukuun 1929 keskilämpötila oli 2,9 astetta.

- En 40-vuotisen meteorologin urani aikana olisi voinut kuvitella tämänkaltaisia joulukuun säätilastoja, Nordlund sanoo YLE uutisten haastattelussa.

Nordlundin mukaan ilmastossa tapahtunut kehitys sopii täysin yhteen sen kanssa, mitä tutkijat ovat ennustaneet kasvihuoneilmiöstä. Ilmatieteen laitos painottaakin, että jos kasvihuonekaasujen päästöjä ei rajoiteta merkittävästi, vuosisadan loppua lähestyttäessä tällaiset joulukuut ovat tavanomaisia.

Nordlund huomauttaa myös, että nykyiset säätilastot tehdään Maailman ilmatieteen järjestön päätöksen perusteella vuodesta 1971 alkaen. Suomessa koko maan kattavia tarkkoja tilastoja olisi käytössä jo vuodesta 1961. Jos nyt saatuja lukuja verrattaisiin niihin, sään poikkeusarvoihin olisi lisättävä vielä ainakin yksi aste.

Ilmatieteen laitos arvioi, että menneen ennätysleudon joulukuun kaltainen korkea keskilämpötila saavutetaan nykyilmastossa vain pari kertaa vuosituhannessa.

Joulukuun sademäärä oli paikoin yli kaksinkertainen pitkän ajan keskiarvoon nähden. Erityisen paljon satoi maan lounaisosassa sekä Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Lokakuussa alkaneet sateet nostivat koko vuoden sademäärän lähes normaalitasolle erittäin kuivasta kesästä huolimatta.

Maa on lumeton koko Etelä- ja Keski-Suomessa ja Oulun läänin länsiosassa. Keski- ja Pohjois-Lapissa lunta on. Jouluna maan itäosaan saatiin ohut lumipeite.

Suosittelemme sinulle