Hyppää sisältöön

Puolueet pysyvät vaalilupauksissaan VM:n raportista huolimatta

Suuret puolueet ovat ilmoittaneet pysyvänsä omissa vaalilupauksissaan huolimatta valtiovarainministeriön perjantaina julkistetusta raportista, jonka mukaan varaa suuriin menonlisäyksiin tai veronkevennyksiin ei ole.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) kiittää kotisivuillaan oman ministeriönsä ylijohtajan Jukka Pekkarisen laatimaa talosselvitystä siitä, että se sanoo ensi kertaa ääneen, että veronkevennyksistä ei enää koidu entisenlaista työllisyyshyötyä.

Pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti puolestaan raporttiin tutustuttuaan pitävänsä edelleen kiinni keskustan arvioimasta valtiontalouden 4 - 5 miljardin euron jakovarasta ensi vaalikaudella varoitteluista huolimatta. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sen sijaan toteaa, että ministeriön selvitys vesittää SDP:n ja keskustan vaaliohjelmat. Hänen mielestään selvitys osoittaa kokoomuksen ohjelman oikeaksi ja todistaa kilpailevien puolueiden lupaukset vastuuttomiksi. Kokoomus on soimannut SDP:tä ja keskustaa liioitelluista vaalilupauksista. Katainen katsoo, että Heinäluoman linja johtaa lopulta hallitsemattomaan velkakierteeseen. Heinäluoma vuorostaan vastaa Internet-sivuillaan, että nyt ei ole suurten veronkevennysten aika. Hänen mukaansa asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen, ja verotuksen liikkumatila olisi käytettävä oikein. Politiikalla voidaan Heinäluoman mukaan vaikuttaa siihen, että uusia työpaikkoja syntyy enemmän kuin Pekkarisen ennustamat 20 000 kappaletta. Heinäluoma muistuttaa esittäneensä syksystä alkaen työeläkemaksujen maltillista korottamista. Pekkarinen on raportissaan samalla kannalla, ja ikääntymiseen on varauduttava, Heinäluoma sanoo. Vanhanen: Paremmalla talouskehityksellä enemmän jaettavaa Vanhanen puolestaan arvioi, ettei keskusta käyttäisi valtion velan lyhentämiseen niin paljon kuin ministeriö omassa arviossaan esittää. Lisäksi Vanhanen uskoo, että paremmalla talouskehityksellä saadaan myös lisää jaettavaa. Hän huomauttaa, että valtiovarainministeriö laskee hallituskaudella syntyvän vain 20 000 työpaikkaa, mutta hallituksen aktiivisilla otteilla päästään tuntuvasti parempaan tulokseen. Vanhanen moittii ministeriötä siitä, että jakovara on laskettu ikään kuin hallitus ei tekisi mitään uusia päätöksiä. Tällöin ei korjattaisi yhteiskunnallisia epäkohtia mutta ei myöskään pantaisi valtion toimilla vauhtia rattaisiin, Vanhanen sanoo. Hän tähdentää, että alkava vaalikausi on käytettävä dynaamisuuden lisäämiseen - se on paras keino myös varautua 2010-lukuun ja ikääntymisen kuluihin. YLE Uutiset Valtiovarainministeriö hillitsee vaalilupausten tulvaa EK: Tuottavuutta lisättävä talouspoliittisin keinoin

Suosittelemme sinulle