Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Satoja ulkomaalaisia poistui Gazasta Israelin luvalla

Evakuoinnin epäillään ennakoivan Israelin hyökkäyksen voimistumista. Lähi-idässä osoitetaan mieltä yli 420 ihmishenkeä vaatinutta hyökkäystä vastaan.

Palestiinalaissiviilit, joilla on kaksoiskansalaisuus, valmistautuvat nousemaan busseihin Erezin raja-asemalla Gazan ja Israelin rajalla 2. tammikuuta.
Palestiinalaissiviilit, joilla on kaksoiskansalaisuus, valmistautuvat nousemaan busseihin Erezin raja-asemalla Gazan ja Israelin rajalla 2. tammikuuta. Kuva: Pavel Wolberg / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähes 300 ulkomaisten passien haltijaa pakeni Gazan kaistaleelta Egyptin kautta perjantaina. Ulkomaalaiset nousivat linja-autoihin Gazan kaupungissa sen jälökeen kun Israel oli sopinut kuljetuksista Kansainvälisen punaisen ristin ja eri maiden hallitusten kanssa. Rajanylitys tapahtui Rafahissa

Uutistoimisto Reutersin mukaan Gazan alueelta pois päästetyt ulkomaalaiset ovat suurelta osin gazalaisten puolisoita ja lapsia. Heidän joukossaan on Yhdysvaltain, Venäjän, Moldovan, Turkin ja Norjan kansalaisia.

Reutersin arvion mukaan ulkomaalaisten päästäminen pois Gazasta Israelin rajan yli voi merkitä, että Israel suunnittelee voimistavansa hyökkäyksiä.

Israel ja Hamas jatkavat iskuja

Israelin hävittäjäkoneet iskivät jälleen perjantaina Gazaan ja islamistitaistelijat amopuivat raketteja Israelin satamakaupunkiin Ashkeloniin. Israelin ilmavoimat pommittivat yhtä moskeijaa ja noin kolmeakymmentä muuta kohdetta. Useita palestiinalaisia sai surmansa. Yhdessä ohjusiskussa kolme ulkona leikkimässä ollutta 8-12 vuoden ikäistä palestiinalaislasta kuoli. Vajaan viikon aikana Gazassa on surmattu yli 420 ihmistä.

Hamasin raketit haavoittivat perjantaina lievästi kahta ihmistä Israelissa.

"Vihan päivän" mielenosoituksia eri puolilla Lähi-itää

Tuhansia palestiinalaisia ja muslimeja osallistuu mielenosoituksiin Israelin hyökkäystä vastaan eri puolilla Lähi-itää. Mielenosoituksia on ollut muun muassa Ramallahissa Jordan-joen länsirannalla sekä Jerusalemissa, jossa kiviä heitelleet nuoret ottivat yhteen poliisin kanssa. Hamas on julistanut perjantain "vihan päiväksi" jka kehottanut ihmisiä kaduille heti perjantairukousten jälkeen.

Israelin turvallisuusjoukot ovat lisänneet valmiuttaan äärimmilleen eri puolilla maata ja miehitysalueilla.

Jordanian pääkaupungissa Ammanissa mellakkapoliisi ampui kyynelkaasukranaatteja estääkseen mielenosoittajia marssimasta Israelin suurlähetystöalueelle. Useita mielenosoittajia pidätettiin ja pahoinpideltiin. Mielenosoituksia on ollut perjantaina lisäksi Syyriassa ja Egyptissä.

Suosittelemme