Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Stubb: Mubarakin lähtölaskenta alkanut

Hosni Mubarakin lähtölaskenta on alkanut Egyptissä, arvioi YLE:n Aamu-tv:ssä vieraillut ulkoministeri Alexander Stubb (kok.). Länsimaiden kannalta on tärkeää, että demokratian esiinmarssi tapahtuu rauhallisesti ja väkivallattomasti. Suomi pyrkii kotiuttamaan suomalaiset, mutta Stubb varoittaa, että evakuointilento voi kohdata vielä monta mutkaa.

Ministeri Alexander Stubb varoitti Aamu-tv:n haastattelussa, että Kairon lentokentän kaoottinen tilanne saattaa kuitenkin vaikeuttavaa suomalaisten evakuointia.
Avaa Yle-sovelluksessa

Jo yhdeksän päivää jatkunut rauhattomuus Egyptissä osoittaa, etteivät hallituksen tähänastiset muutokset näytä riittävän egyptiläisille. YLE:n haastatteleman Stubbin mielestä Mubarakin ehdolle asettuminen ei ole EU:n päätettävissä ja että hänen on väistyttävä jo ennen vaaleja.

Stubbin mielestä EU:lle tärkeintä on, että Egyptin siirtymäjakso tapahtuu väkivallattomasti ja rauhallisesti sekä johtaa reiluihin ja vapaisiin vaaleihin. EU ei ota kantaa, kuka Egyptiä jatkossa johtaa.

Kotiuttamislento voi vielä epäonnistua

Stubbin mielestä tilanne on edelleen räjähdysherkkä, kun puhutaan jopa miljoonista ihmisistä kaduilla. Ulkoasiainministeriön ykkösprioriteetti on saada kaikki halukkaat suomalaiset turvaan Egyptistä. Suurin riski on elintarvikepula, jos vettä ja ruokaa ei saada.

- Lentokentällä tilanne on kaoottinen. Joku viisas on joskus sanonut, että sivilisaation ja kaaoksen tai barbaarisuuden välinen ero on kolme ateriaa, tämän vuoksi kaikki suomalaiset on saatava pois.

Suomen koneen on tarkoitus lähteä Kairosta kello 16, mutta Stubb varoittaa, että tilanteeseen kentällä kannattaa suhtautua varauksella. Lento voi estyä monesta syystä.

- Kone voi jäädä saapumatta paikalle tai se voi saapua, mutta ihmisiä ei saada koneeseen tai se ei pääse lähtemään, Stubb kertoo.

Noin sata suomalaista on pyydetty kokoontumaan Kairon lentokentälle. Jos heidät saadaan kotimaahan, se on jo erittäin hyvä uutinen.

- Kairo on meidän murheenkryynimme. Suurin haaste on saada sata suomalaista kasaan ja Finnairin koneeseen. Tilanne Kairon kentällä on tukala, sillä 20 000 ihmistä odottaa kotiinpääsyä.

Suosittelemme sinulle