Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kehystäjä asettaa muistoille raamit

Omien töiden kehystäminen on yleistynyt huomattavasti. Perinteisten maalausten lisäksi suomalaiset haluavat kehyksiin pelipaitojaan ja ensikenkiään.

Annukka Aliranta
Kuva: Henna Akkala / Yle Lahti
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Taidekehystäjä Annukka Aliranta kertoo taulujen kehystämisen yleistyneen etenkin sisustusohjelmien myötä. Harrastustoiminnan lisääntyessä ihmiset ovat innostuneet kehystämään myös omia maalauksiaan.

- Lahdessakin on paljon opistoja, ja niiden myötä huomaa, että niitä omia teoksia tuodaan kehystettäväksi, Aliranta kertoo.

Myös henkilökohtaisesti tärkeitä tavaroita, kuten pelipaitoja ja ensikenkiä ihmiset kehystävät paljon. Aliranta kertoo kolmiulotteisten esineiden vaativan kehykseltäkin enemmän.

- Tällaiset kolmiulotteiset esineet tarvitsevat tilaa. Kehyslistan täytyy olla korkeampi, niin sanottu vitriinilista, jossa on lasin ja taustan välissä enemmän tilaa

Millaiset kehykset taululle?

Otimme esimerkkikappaleiksi kaksi Kolumbiasta hankittua kankaalle tehtyä öljyvärimaalausta, joissa on kirkkain värein maalattuja ihmishahmoja. Taidekehystäjä Annukka Aliranta kertoo, kuinka näiden kehystäminen toteutettaisiin suunnittelusta kehystämiseen asti.

- Ensin lähtisin kartoittamaan asiakkaan mieltymyksiä. Nämä ovat hyvin värikkäitä töitä: voisiko näihin jatkaa vähän värikkäämpää ja rohkeampaa linjaa, vai olisiko hillitympi linja enemmän mieleen? Näitäkin on kaksi kappaletta, kyselisin tulevatko taulut vierekkäin vai erillisiin paikkoihin.

Asiakkaan mieltymysten lisäksi Aliranta tarjoaa omia näkemyksiään ja kertoo, millaiset ratkaisut ovat ylipäätään mahdollisia. Etenkin öljyvärimaalauksiin laitetaan Alirannan mukaan erilaisia kehyksiä kuin esimerkiksi grafiikkaan.

Kun kehykset on valittu, aletaan maalauksia laittaa kehystyskuntoon. Koska maalaukset ovat vielä pelkät kangaspalat, mittaillaan kumpi onnistuu paremmin: kankaan pingottaminen kiilapuille vai kenties pahville.

Kun kangas on saatu pingotettua, lähdetään rakentamaan kehyksiä sen ympärille.

- Ensin kehykset leikataan sopivan kokoiseksi. Sitten tulee kasausvaihe, eli kasataan kasauskoneella kehys. Tämän jälkeen annetaan kuivua.

Kehysten rakentaminen vie aikaa ja kaikki työvaiheet tulee tehdä rauhassa.

Suosittelemme