Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Juureva löysi yhtenäisen linjan

Syyskuussa lanseeratun malliston on toteuttanut 10 maakunnan käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaista. Juurevan tavoitteena on ollut parantaa taiteilijoiden toimintaedellytyksiä ja tuoda näkyvyyttä satakuntalaiselle käsityölle. Nyt monipuolinen mallisto viedään myös maakunnan rajojen ulkopuolelle.

Satakuntalaisuus näkyy vahvasti Juureva-mallistossa.
Satakuntalaisuus näkyy vahvasti Juureva-mallistossa. Kuva: YLE / Tuuli Liekari
Avaa Yle-sovelluksessa

Porilainen puuseppä Marko Timonen on yksi satakuntalaisen Juureva- taidekäsityömalliston kymmenestä tekijästä. Timonen valmistaa käyttöesineitä moneen tarpeeseen. Verstaallaan hän tekee mm. leikkuulautoja, kortinjalkoja ja huonekaluja.

Juurevan tarkoituksena on antaa Satakunnan käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaisille tuotekehitysapua ja auttaa luomaan uusia asiakkuuksia.

- Yksittäisen käsityöläisen näkövinkkelistä Juurevasta on ollut hyötyä erityisesti markkinoinnissa. Se olisi iso satsaus yksittäiselle ihmiselle. Ja tietysti toisilta käsityöläisiltä saatu vertaistuki on tärkeää, sanoo Timonen.

Juureva-mallistossa on käsityötä tervahampputekstiileistä keramiikkaan ja lasiin. Lopputuloksena on yllättävän toimiva kokonaisuus. Takana onkin vaativa tuotekehitysprosessi. SatakuntaMalliston vastaava projektipäällikkö Essi Lindberg sanoo, että yhteistyössä on kehitytty:

- Tämä on todella innovatiivinen porukka, jolla on erilaiset työskentelytavat ja materiaalit. Hankkeen aikana he ovat hitsautuneet yhteen ja tietysti mallistostakin näkyy, että yhteistyö toimii. Juurevassa on persoonallisia tekijöitä ja persoonallisia tuotteita, luonnehtii Lindberg.

Satakuntalaisuus vahvasti mukana

Hankkeen toisena toimintavuonna Juureva pyritään tekemään valtakunnallisesti tunnetuksi. Mallistoa viedään maakunnan rajojen ulkopuolelle. Kesällä Juureva esittäytyy Satakuntapäivillä Helsingissä. Satakuntalaisuudesta eivät taiteilijat kuitenkaan luovu ja töissä onkin mietitty satakuntalaisuutta tarkkaan.

Esimerkiksi koru- ja esinemuotoilija Mari Syrénin suunnittelemassa "Yyteri" -korusarjassa satakuntalaisuus kumpusi taiteilijan omasta sydämestä.

- Vanhana porilaisena se on hyvin rakas paikka minulle ja siitä lähti koko korusarjan kehittäminen, Syrén kertoo.

Suosittelemme sinulle