Hyppää sisältöön

Bodominjärven murhajutun uutisoinnista ei syytettä

Bodominjärven murhajutun uutisoinnista ei nosteta syytteitä. Murhasyytteistä vapautettu Nils Gustafsson oli vaatinut medialta korvauksia.

Johtava kihlakunnansyyttäjä Heikki Poukka ja syyteharkinnan valmistelusta vastannut kihlakunnansyyttäjä Simo Kolehmainen ovat päättäneet olla nostamatta syytteitä tiedotusvälineiden edustajia vastaan näiden selostettua Bodominjärven murhien esitutkintaa ja Nils Gustafssonia vastaan kolmesta murhasta ajettujen ja sittemmin hylättyjen syytteiden käsittelyä Espoon käräjäoikeudessa.

Päätösten mukaan tutkintapyynnöissä rikolliseksi epäillyssä uutisoinnissa ei ollut kyse rikoksesta tai asiassa ei ollut näyttöä rikosten edellyttämästä tahallisuudesta toisen halventamiseen.

Gustafssonin mukaan uutisoinnissa oli eräiltä osin oikeudettomasti loukattu hänen yksityiselämäänsä sekä loukattu hänen kunniaansa muun ohella vihjaamalla, että hän olisi syyllinen murhiin, ja näyttämällä hänen esitutkintakuulustelustaan tehtyä videotallennetta.

Gustafsson oli tehnyt Helsingin kihlakunnan poliisilaitokselle tutkintapyynnöt Ilta-Sanomien, Iltalehden, Hufvudstadsbladetin, MTV3:n ja Nelosen Bodom-uutisoinnista.

Tiedotusvälineiden edustajien oli epäilty syyllistyneen yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen ja törkeään kunnianloukkaukseen.

Päätösten mukaan tiedotusvälineillä oli oikeus levittää ja yleisöllä oikeus saada tietoa poikkeuksellisen vakavan rikosasian käsittelystä esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä.

Uutisoinnissa oli kihlakunnansyyttäjien mukaan asianmukaisesti selostettu rikosasian käsittelyn vaihe ja asianosaisten kannat. Uutisoinnin sävy oli asiallinen eikä tutkintapyynnöissä tarkoitettu tiedotusvälineiden menettely ilmentänyt tarkoitusta Gustafssonin halventamiseen. Uutisoinnissa ei ollut kysymys pelkästään yleisön uteliaisuuden tyydyttämisestä, vaan yleistä mielenkiintoa herättäneen asian tiedottamisesta, kerrotaan Helsingin kihlakunnan syyttäjänvirastosta.

Suosittelemme sinulle