Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Valerie Solanasin elämä näyttämölle Helsingissä

Ruotsalaisen Sara Stridsbergin äskettäin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon voittaneeseen romaaniin Drömfakultetet perustuva näytelmä saa Helsingissä ensi-iltansa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Sirius teaterin ja Teater 90 graderin näytelmä Valerie Solanas ska bli president i Amerika on vapaamuotoinen fantasia myyttisen Valerie Solanasin elämästä. Solanas oli 60-luvulla vaikuttanut feministi, joka kirjoitti satiirisen, patriarkaatin kaatamiseen tähdänneen SCUM-manifestin.

Hän on jäänyt historiankirjoihin myös naisena, joka vuonna 1968 ampui poptaiteilija Andy Warholia. Teon jälkeen Solanas joutui vankilaan ja mielisairaalaan ja kuoli yksinäisyydessä vain 52 vuoden iässä.

Sirius teaterin ja Teater 90 graderin Valerie Solanas -hahmo on kuitenkin ennen kaikkea kirjailija Sara Stridsbergin mielikuvituksen tuotetta. Silti tarinan pohjalla on todellinen henkilö. Valerie Solanasia näyttelee Maria Ahlroth. Ahlrothin mukaan näytelmän Valerie Solanas on ristiriitainen ja rakastettava hahmo.

- Hän on täysin epäsosiaalinen, mutta samalla äärimmäisen terävä ja verbaalinen, Ahlroth luonnehtii ja jatkaa:

- SCUM -manifesti on hyvin radikaali teos. Sitä pitää lukea ironian kautta. Muuten Solanasia on vaikea ymmärtää. Solanas käänsi ympäri miehen ja naisen roolit ja tämä herättää voimakkaita reaktioita vielä tänäkin päivänä.

Näytelmän ohjaaja Maria Lundström kiinnostui Valerie Solanasista luettuaan Sara Stridsbergin romaanin. Lundströmin mielestä Solanasin tarina oli ajankohtainen ja sopi lisäksi hyvin teatterissa kerrottavaksi.

- Solanasin elämä oli hyvin dramaattinen ja siksi se on helppo esittää näyttämöllä, Lundström sanoo.

Myös Lundström on miettinyt Solanasin SCUM-manifestin sisältöä.

- Tunnistan siitä paljon mekanismeja, jotka ovat voimassa nykyäänkin. Esimerkiksi prostituutio on yhä ajankohtainen ongelma, jota pitää käsitellä myös teatterissa, Lundström sanoo.

Valerie Solanas ska bli president i Amerika -näytelmän tekijät ovat halunneet nostaa esiin kysymyksiä naisten asemasta nyky-yhteiskunnassa. Suomenruotsalaisen teatterin piirissä on viime vuoden aikana keskusteltu paljon myös naisten asemasta teatterissa.

- Teatterissa kerrotaan yleensä miesten tarinoita. Tässä näytelmässä naiset ovat pääosassa ja naisten roolit ovat isoja ja kunnolla kirjoitettuja. Miehet ovat tällä kertaa sivurooleissa, Lundström sanoo.

Valerie Solanas ska bli president i Amerika saa ensi-iltansa Helsingissä perjantaina.

Suosittelemme