Hyppää sisältöön

Klinge ja von Bagh palkittiin tiedonjulkistamisen elämäntyöstä

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnot on myönnetty poikkeuksellisesti kahdelle henkilölle, emeritusprofessori Matti Klingelle ja professori Peter von Baghille. Palkittujen joukossa oli myös kaksi työryhmää YLEstä.

Sekä Peter von Bagh että Matti Klinge ovat saaneet tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon aikaisemmin. Von Baghille palkinto myönnettiin vuonna 1976 teoksesta Elokuvan historia ja yhdessä Ilpo Hakasalon kanssa Iskelmän kultaisesta kirjasta sekä radiotyöstä vuonna 1987. Klinge sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 1976 teoksestaan Bernadotten ja Leninin välissä. Bagh saa kiitosta tuottelijaisuudestaan: kymmenistä kirjoista ja televisio-ohjelmista sekä unohtumattomista radio-ohjelmista, jotka eivät arkaile esitellä elokuvaa vain äänen voimalla. Arkistomateriaaleista kootuilla kollaasielokuvilla hän on rakentanut kuvaa suomalaisen arjen kulttuurista. Professori emeritus Matti Klinge sai elämäntyöpalkinnon vaikuttamisestaan yhteiskunnallisessa toiminnassa yli viiden vuosikymmenen ajalla. Tutkija, kirjailija, opettaja ja kulttuurivaikuttaja ei kaihda provosoiviakaan keskustelunavauksia, perusteluissa kiitetään. Häntä kutsutaan nykyajan kansanvalistajaksi, joka on kotonaan myös radiossa ja televisiossa. YLEn Elävä arkisto ja MOT:n ohjelmia palkittiin

Opetusministeriö myönsi tämänvuotiset tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot kaiken kaikkiaan kahdeksalle yksityishenkilölle tai ryhmälle ansioista tiedonjulkistamisessa.

Mukana palkituissa ovat muun muassa Ylen toimittaja Kati Juurus, kuvaaja Marco Hyvärinen ja leikkaaja Minna Nuotio. Heidät palkitaan TV1:n MOT-ohjelmasarjaan kuuluvista televisio-ohjelmista Ensimmäisen valtakunnan vieraana ja Tie Guantanamosta.

Myös Elävän arkiston tekijätiimi palkittiin. Palkinnon perusteluissa kiiteltiin erityisesti Elävän arkiston monipuolisuutta ja tekijätiimin journalistista ammattitaitoa. Tiimistä palkittiin Elävän arkiston vastaava toimittaja Reijo Perälä, tuottaja Seija Aunila, tuottaja-toimittaja Rita Landström, toimittajat Charlotta Hedman, Jukka Lindfors ja Paavo Rytsä sekä arkistotoimittaja Seija De Rybel ja julkaisujärjestelmän kehitystyöstä vastannut Hannu Sola.

Opetusministeriön 10 000 euron palkinnot luovutti Helsingissä opetusministeri Antti Kalliomäki.

Suosittelemme sinulle