Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Egypti haluaa lainaksi ulkomailla olevia aarteitaan

Egypti on pyytänyt viittä maan kuuluisimpiin muinaisaarteisiin lukeutuvaa esinettä lainalle ulkomaisista museoista. Maa haluaisi muun muassa Nefertitin rintakuvan ja Rosettan kiven esille vuosina 2010 ja 2011 Egyptissä avattaviin erityisnäyttelyihin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Egyptin pääarkeologi Zahi Hawass, joka vastaa maan muinaisjäänteistä, on esittänyt Britannialle, Ranskalle, Saksalle ja Yhdysvalloille pyynnön esineiden saamiseksi.

Aiemmin hän on vaatinut, että kyseiset aarteet palautetaan Egyptille pysyvästi, mutta nyt esineet haluttaisiin vain määräajaksi.

Nefertitin rintakuva kuuluu Berliinin egyptiläisen museon kokoelmiin. Hieroglyfien arvoituksen ratkaissut Rosettan kivi on esillä Lontoon British Museumissa.

Muut kolme esinettä ovat pyramidiarkkitehti Hemiunua esittävä patsas Hildesheimin museossa Saksassa, Denderan temppelistä peräisin oleva eläinrataa esittävä kaiverrus Louvressa sekä Egyptin vanhan valtakunnan ajan virkamiestä Ankh-Hafia esittävä rintakuva Bostonin Museum of Fine Artsissa.

Rosettan kivi on British Museumin suurimpia vetonauloja. Museo on tähän saakka lainannut ulkomaille monia esineitään sillä ehdolla, että lainaaja tunnustaa museon laillisen omistusoikeuden. Neljä vuotta sitten museo kuitenkin torjui Egyptin pyynnön saada Rosettan kivi lainaksi. Tuolloin päätöstä perusteltiin sillä, että museo ei halunnut aiheuttaa pettymystä miljoonille kävijöilleen.

Saksan kulttuuriministeri Bernd Neumann sanoi puolestaan aiemmin tässä kuussa, että Nefertitin rintakuvaa ei voida lainata, koska 3 000 vuotta vanha patsas on hyvin hauraassa kunnossa.

Suosittelemme