Hyppää sisältöön

Japanin vanha perustuslaki murenee

Japanin pääministeri Shinzo Abe on saavuttanut voiton pyrkimyksessään kirjoittaa maan pasifistinen perustuslaki uudelleen ja helpottaa maan asevoimien toiminnan rajoituksia ulkomailla.

Japanin parlamentti on hyväksynyt perustuslain muutosta koskevan kansanäänestyksen säännöt.

Parlamentin ylähuoneen aamulla hyväksymän lain mukaan uusittu perustuslaki tulee voimaan, jos enemmistö äänestäjistä antaa äänensä sen puolesta. Alahuoneessa laki perustuslakimenettelystä meni läpi huhtikuussa.

Oppositiossa oleva Demokraattinen puolue kannattaa sinänsä perustuslakiuudistusta, mutta äänesti parlamentissa vastaan, koska se olisi halunnut kansanäänestyksen koskevan muitakin asioita. Pieni sosiaalidemokraattinen puolue ja kommunistit vastustavat ehdottomasti perustuslain muuttamista.

Ennen kansanäänestykseen ryhtymistä laki perustuslaista on kuitenkin hyväksyttävä molemmissa kamareissa kahden kolmasosan enemmistöllä. Kansanäänestys voidaan järjestää aikaisintaan vuonna 2010.

Toisen maailmansodan häviäjiin kuulunut Japani sai uuden perustuslain Yhdysvaltain sanelemana vuonna 1947. Hallituksen esittämä muutos koskee perustuslain pykälää 9, jossa Japani luopui oikeudesta käydä sotaa kansainvälisten kiistojen ratkaisemiseksi ja joka kieltää periaatteessa armeijan ylläpidon. Japanin asevoimia kutsutaankin sen vuoksi itsepuolustusvoimiksi. Pääministeri Shinzo Abelle perustuslakiuudistus on yksi hallituksen päätavoitteita. 52-vuotias Abe on ensimmäinen Japanin johtaja, joka on syntynyt toisen maailmansodan jälkeen.

Suosittelemme sinulle