Hyppää sisältöön

Muotoilun valtionpalkinto sarjakuvantekijä Katja Tukiaiselle

Sarjakuvataiteilija Katja Tukiainen on saanut muotoilun valtionpalkinnon. Palkintoperustelujen mukaan Tukiainen on malliesimerkki suomalaisesta 2000-luvun sarjakuvantekijästä, joka liikkuu sulavasti kuvataiteen eri alueilla, mutta pitää silti sarjakuvaa taiteensa keskipisteenä.

Sarjakuvissaan Tukiainen on tutkinut erityisesti nuorten naisten ja tyttöjen elämää albumeissaan Tyttöjen leikit (1997) ja Jos olisin prinsessa (1999). Hän on myös käsitellyt nuoren tytön ja tämän mummon suhdetta albumissa Tyttö ja mummo (1998). Siinä nousi esille sekä nuoren tytön että vanhan naisen seksuaalisuus.

- En ole halunnut tehdä täysin kuvitteellisia töitä, vaan olen poiminut taiteeseeni pieniä ja tärkeitä asioita oman elämäni liepeiltä. Suurin tunneside on sellaiseen, jonka on itse kokenut, Tukiainen kuvailee.

Tukiaisen tuotantoa leimaa lämpö, lempeys ja ymmärrys, kiitetään palkintoperusteluissa.

Hänen uusin sarjakuvakirjansa on Kisun ABC (2007). Tukiaisen sarjakuvia on Suomen lisäksi julkaistu muun muassa Espanjassa, Intiassa, Ranskassa, Ruotsissa, Sloveniassa ja Yhdysvalloissa.

Taiteen maisterin tutkinnon lisäksi Tukiainen (s. 1969) on muun muassa opiskellut maalausta Italiassa, pitänyt perinteisiä taidenäyttelyitä, kuvittanut lastenkirjoja, opettanut sarjakuvantekoa ja tehnyt videotaidetta.

Vuonna 2003 hän sai Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinnon. Hän on ottanut osaa useisiin kansainvälisiin näyttelyihin ja pitänyt Suomessa yksityisnäyttelyitä.

- Olen kuvatekijä ja tarinankertoja, joten sarjakuvanteko alkoi luonnostaan. Olen halunnut laittaa kuvia peräkkäin. Joskus niissä on sanat ja joskus ei, joskus työt ovat sarjakuvia ja joskus suuria maalauksia. Muotoilun valtionpalkinnon arvo on 15 000 euroa. Tukiainen on ensimmäinen sarjakuvataiteilija, jolle se on myönnetty. Hän ei ollut osannut odottaa palkintoa: - Tämä on ihana yllätys. Palkintosumma menee työhuoneen vuokriin ja taiteen tekemiseen. Se turvaa tilaajista riippumattoman taiteentekemisen. Opetusministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja luovutti muotoilutoimikunnan valtionpalkinnon tiistaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle