Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Patrian kanuunoissa vakavia ongelmia

Puolustusvoimien Patrialta 2000-luvun alussa ostamissa tykeissä on vakavia teknisiä ongelmia. YLE/FST:n Spotlight-ohjelman esittämien Puolustusvoimien materiaalilaitoksen raporttien mukaan tykki kärsii jatkuvista käyttökielloista ja -rajoituksista teknisten ongelmien takia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Strategisesti tärkeällä tykillä pitäisi pystyä ampumaan 40 kilometriä suurella tarkkuudella.

- Teknisten ongelmien takia tykillä ei pysty ampumaan 40 kilometriä, tykistön tarkastaja, eversti Jukka Haaksiala Pääesikunnasta vahvistaa.

Puolustusvoimien materiaalilaitos on ostanut 56 kappaletta 155K98-tykkiä, kappalehintaan 500 000 euroa.

Valtion enemmistöomistuksessa oleva Patria on myynyt vanhempaa versiota tykistä, 155GH52, Egyptiin 22 miljoonalla eurolla. Patrian entisen Egyptin-projektissa mukana olleen työntekijän mukaan yhtiö salasi tekniset ongelmat egyptiläiseltä asiakkaalta.

Spotlight näyttää, että puolustusministeriön kansliapäällikkö Kari Rimpi halusi estää Patrian entistä työntekijää paljastamasta asiaa egyptiläisille. Patria käytti paikallista agenttia Egyptin-kaupassa. Patria maksoi agentin kulut egyptiläiselle tilille, mutta palkkion saksalaiselle tilille. Palkkio oli kaksi miljoonaa euroa.

Transparency Internationalin mukaan tämä on tyypillinen tapa kanavoida lahjuksia, mutta ei todista että lahjuksia olisi käytetty. Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan saadakseen selvyyttä Patrian kauppatavoista Egyptin kaupassa.

Suosittelemme