Hyppää sisältöön

Surinamista löytyi pimeässä hohtava sammakko

Pimeässä hohtava sammakko, jonka munakoison violettia ihoa kirjovat laventelinväriset kuviot, on yksi 24 uudesta eläinlajista, jotka on löydetty Surinamin ylängöiltä Etelä-Amerikasta.

Näin suuri uusien eläinten määrä on poikkeuksellista ja osoittaa, että lajien etsintöjä syrjäisiltä seuduilta kannattaisi lisätä, sanoo kansainvälisen suojelujärjestön Conservation Internationalin tutkijaryhmää johtanut Leeanne Alonso.

Yleensä valtaosa uusista lajeista on hyönteisiä, mutta tällä kertaa saatiin havaintoja 12 kovakuoriais- ja yhden muurahaislajin lisäksi myös neljästä sammakko- ja kuudesta kalalajista.

Guyanan kilven alueelta Surinamista, Guyanasta, Ranskan Guyanasta ja Pohjois-Brasiliasta löytyi lisäksi 27 lajia, muun muassa panssarillinen kissakala, jonka uskottiin kadonneen sukupuuttoon kullankaivuun saastutettua niiden kotipuron 50 vuotta sitten.

Kaikkiaan tutkijat näkivät luonnossa 467 lajia suurista kissapedoista apinoihin, matelijoista hyönteisiin. Alue on villieläimille suotuisa, koska siellä on vähän ihmisasutusta, mutta toisaalta eläimillä ei ole mitään suojaa laittomalta kullankaivuulta.

Tutkijat toivovat nyt, että hallitus, järjestöt, paikalliset asukkaat ja kaivosyhtiöt, joilla on alueella kaivuulupa, laativat yhdessä luonnonsuojelusuunnitelman.

Suosittelemme sinulle