Hyppää sisältöön

EMMAn kesässä abstrakteja tuulahduksia Kataloniasta

Espoon modernin taiteen museo tarjoaa kesällä abstrakteja tuulahduksia Espanjasta. Katalonialainen Antoni Tàpies on yksi tunnetuimpia yhä työskenteleviä abstraktin taiteen parissa työskenteleviä taiteilijoita. Kyseessä on hänen tuotantonsa mittavin näyttely Suomessa.

Tápies käyttää muun muassa kivipohjaisia massoja ja arkisia esineitä, jotka tekevät hänen teoksistaan hyvin fyysisiä. EMMAssa esillä olevien maalausten, veistosten ja grafiikan abstraktia puolta korostaa tehokas sanojen ja symbolien käyttö.

Jo yli 80 vuoden ikäisen taiteilijan töitä pidettiin merkittävinä jo 1940-luvulla. Hänen myöhemmässä tuotannossaan on aistittavissa myös Espanjan sisällissodan jättämät haavat. Tàpiesin teosten ohella EMMAssa on kesän ajan esillä pohjoismaisten naistaiteilijoiden videotaidetta. Esillä ovat Venetsian biennaalissakin Suomea edustaneet Eija-Liisa Ahtila ja Salla Tykkä sekä norjalainen A K Dolven. - Kutsun näitä asioita iloisiksi virheiksi, Dolven sanoo. - Koko ajan tapahtuu jotakin, mitä on mahdotonta kontrolloida, ja minkä voisi editoida helposti pois. Mielestäni on kuitenkin kiehtovaa, että kamera on ikään kuin silmä, joka sitten tallentaa näitä yllätyksiä. Eli tässä työssä ei ole hidastuksia, se on reaaliaikainen, eikä sitä ole editoitu. Videotaiteen edelläkävijänä tunnetun Ahtilan uusi teos Rukoushetki saa ensi-iltansa näyttelyssä. EMMAn kesänäyttelyt ovat yleisön nähtävissä keskiviikosta alkaen. Kahden uuden näyttelyn ohella näytillä on myös museon pysyväisnäyttely. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle