Hyppää sisältöön

Monikulttuurisuuskuvaus voitti Tammen romaanikilpailun

Toimittaja Jukka Behmin romaani Dr. Mumbai on voittanut kustannusosakeyhtiö Tammen järjestämän pohjoismaisen romaanikilpailun. Vuosi Suomessa -kilpailuun tuli 170 käsikirjoitusta.

Palkinnon arvo on 25 000 euroa. Lisäksi voittoisa romaani julkaistaan ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi. Palkintoraadin mukaan Dr. Mumbai on taitavasti rakennettu ja vetävästi kirjoitettu romaani, joka heijastelee suomalaista arvomaailmaa ja asenneilmastoa.

Kouvolalaisen Jukka Behmin (s. 1973) Dr. Mumbai on yhden päivän aikana tapahtuva tarina intialaissyntyisen lastenpsykiatrin päivästä Helsingissä.

Psykiatri Satish Rao asuu suomalaisessa uusperheessä, hänen avovaimonsa odottaa lasta ja sukulaiset ovat tulossa vierailulle. Lisäksi Rao saa tappouhkauksia, mikä saattaa liittyä hänen kirjoittamaansa kirjaan suomalaisesta vanhemmuudesta.

Kilpailussa etsittiin korkeatasoista ja kiinnostavaa aikalaisromaania, jonka piti sijoittua nykyajan Suomeen korkeintaan vuoden ajalle. Kilpailu oli avoin kaikille, sekä aiemmin julkaisseille että uusille tekijöille.

Behm kuului kilvan kirjallisiin untuvikkoihin. Aikaisemmin hän on julkaissut vain tietokirjan Taskuvaippa ja vauvaradio sekä saanut yhden dekkarinovellinsa julki kokoelmateoksessa.

Tammi järjesti pohjoismaisen romaanikilpailun yhdessä kolmen muun Bonnier-konsernin kustantamon, norjalaisen Cappelenin, ruotsalaisen Forumin, ja tanskalaisen Lindhardt og Ringhofin kanssa. Jokainen kustantamo järjesti oman kilpailunsa.

Tammen palkintoraatiin kuuluvat kirjailija Jari Järvelä, taidehistorioitsija, kirjailija Anna Kortelainen ja kustannuspäällikkö Hannu Harju.

Suosittelemme sinulle