Liberaalidemokraattinen pääministeri Guy Verhofstadt on jo tunnustanut vaalitappion. Pääministerin salkun saa siten kristillisdemokraattien Yves Leterme.
Laskennan tässä vaiheessa kristillisdemokraatit ovat saamassa runsaat 30 prosenttiä Belgian flaaminkielisen puolikkaan äänistä. Viime vaaleissa puolueen kannatus oli viisi prosenttiyksikköä pienempi.
Liberaalidemokraattien kannatus on putoamassa viime vaalien runsaasta 24 prosentista alle 19:ään eli pienemmäksi kuin äärioikeistolaiselle Vlaams Belang -puolueella. Se ajaa hollanninkielisen flaamilaisalueen itsenäistymistä valtion ranskankielisestä puolikkaasta.
Sosialistipuolue on saamassa runsaan 16 prosentin kannatukseen viime vaalien 23,5:n sijaan. Vihreät sen sijaan näyttävät etenevän, vaikka jäävätkin yhä pienpuolueeksi.
Laskenta etenee hyvin samantapaisena myös ranskankielisessä Etelä-Belgiassa: kristillisdemokraatit ja vihreät ovat voitolla, liberaalit ja sosialistit tappiolla.
Belgian puolueet voivat asettua ehdolle vain joko flaamilaisella tai ranskalaisella alueella. Vain kaksikielisessä pääkaupungissa Brysselissä kaikki puolueet ovat sallittuja. Flaamilaisalueella asuu 60 prosenttia Belgian väestöstä, joten myös poliittinen painopiste on siellä.
Vaaleissa täytetään kaikki alahuoneen 150 paikkaa sekä 40 ylähuoneen 71 paikasta. Äänioikeutettuja oli 7,7 miljoonaa. Äänestäminen on Belgiassa pakollista.
Leterme linjasi jo hallituksen politiikkaa
Kristillisdemokraattisen puolueen johtaja, tuleva pääministeri Yves Leterme sanoi vaalituloksen selvittyä, että Belgiassa on muutoksen aika, sillä ihmiset ovat osoittaneet haluavansa sitä.
Hän sanoo hallituksensa lisäävän maan kahden kielialueen autonomiaa. Aihe on arka, sillä ranskankielinen Etelä-Belgia pelkää sen ennakoivan hollanninkielisen pohjoisen itsenäistymistä.
Letermen mukaan on välttämätöntä, että alueiden taloudellista itsehallintoa lisätään. Ranskankielinen osa saa nykyisin runsaasti taloudellista tukea hollanninkieliseltä osalta. Esimerkiksi työttömyysprosentti on etelässä tuntuvasti pohjoista korkeampi.
Ulkopolitiikassa Leterme on Verhofstadtin lailla voimaakkaan EU-mielinen. EU:n laajentamista Turkilla hän kuitenkin vastustaa, sillä EU joutuisi hänen mukaansa liian lähelle epävakaata Irakia.