Hyppää sisältöön

Dresden pysyy maailmanperintölistalla

Saksalainen Dresdenin kaupunki ei siltahankkeestaan huolimatta menetä paikkaansa YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintölistalla ainakaan toistaiseksi.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on päättänyt kokouksessaan Uudessa-Seelannissa, että Dresden luetaan toistaiseksi edelleen ihmiskunnan arvokkaimpien kulttuurikohteiden joukkoon, vaikka Elbejoen yli suunnitellaan nelikaistaista siltaa.

Unescon edustajien mukaan Waldschlösschenin silta pilaisi alueen kulttuuriarvot.

Listaa vartioiva maailmanperintökomitea päätti tarkastella tilannetta uudelleen ensi vuoden kokouksessaan. Jos Dresden päätetään poistaa, luetteloa leikattaisiin ensimmäisen kerran sen 35-vuotisen historian aikana.

Unescon maailmanperintöluettelossa on kaikkiaan noin 830 kulttuuri- ja luontokohdetta, Suomesta muun muassa Vanha Rauma ja Suomenlinna. Dresden jokilaaksoineen otettiin luetteloon vuonna 2004.

Luonnonmullistukset ja matkailu uhkaavat arvokohteita

Unescon maailmanperintökomitean kokouksessa on arvioitu myös 29 vaarantuneen maailmanperintökohteen tilaa. Uhkaa aiheuttavat muun muassa luonnonkatastrofit, ryöstely, saasteet ja huonosti hallittu turismi.

Kahden vaarantuneen kohteen hyvinvoinnista vastaavat viranomaiset saivat kuitenkin kiitosta. Komitean mukaan tilanne on kohentunut Floridan rämealueella Evergladesissa ja Rio Plátanon sademetsässä Hondurasissa.

Uusina kohteina vaarantuneiden listalle harkittiin Galapagossaaria yltyneen turismin vuoksi ja Lontoon Toweria suurkaupungin rakennuspaineiden takia.

Heinäkuun 2. päivään jatkuva kokous punnitsee myös maailmanperintöluettelon täydentämistä 45 kohteella. Ehdotusten joukossa on muun muassa Sydneyn oopperatalo.

Suosittelemme sinulle