Hyppää sisältöön

Lääkäriliitto haluaa uskomushoidot kuriin

Suomen Lääkäriliitto haluaa niin sanotut uskomushoidot kuriin. Liitto vaatii hoitojen rajoittamista lapsilta ja vakavasti tai psyykkisesti sairailta potilailta. Myös hoitojen mainontaa tulisi valvoa ja rajoittaa.

Uskomushoidoilla Lääkärilliitto tarkoittaa hoitoja, jotka eivät ole tieteellisesti tutkittuja ja lääketieteellisesti hyväksyttyjä. Uskomushoidosta on liiton mielestä kyse myös silloin, kun hoitajalla ei ole yhteiskunnan hyväksymää koulutusta.

- Moni saattaa tällä hetkellä vain ilmoittaa itsensä terapeutiksi, Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve ihmettelee. Suomessa laki jälkijunassa muihin Pohjoismaihin verrattuna

Vaihtoehtoisten hoitomuotojen lainsäädännöt vaihtelevat Pohjoismaissa. Suomessa lainsäädäntöä vasta linjataan. Heikki Pälveen mukaan laki on Suomessa jälkijunassa.

- Potilaat saattavat olla epätoivoisia, ja heitä on silloin helppo käyttää hyväksi. Lain pitäisi suojella heitä paremmin.

Erityisryhmien suojelun ja mainonnan rajoittamisen lisäksi liitto haluaisi kieltää esimerkiksi hypnoosin käyttämisen, koska potilas on tällöin erityisen haavoittuvainen.

Uskomushoitojen tarjoajien rekisteröintiä ei Lääkäriliiton mielestä pitäisi lisätä lainsäädäntöön. Liitto pelkää, että tämä antaisi potilaalle kuvan siitä, että yhteiskunta takaisi rekisteröityjen henkilöiden ammattitaidon ja hoitomuotojen turvallisuuden. Liitto haluaa myös velvoittaa hoitojen antajat korvausvastuuseen.

Suosittelemme sinulle