Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Kirkon turvapaikkaohjeet herättävät ihmetystä

Kirkon turvapaikkaopas on herättänyt arvostelua. Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen kuvaa tämän päivän Turun Sanomissa oppaan sanavalintoja häkellyttäviksi ja pitää tällaisten ohjeiden antamista moraalittomana ja jopa vaarallisena. Kirkko aikoo pysyä turvapaikkaohjeidensa takana voimakkaasta arvostelusta huolimatta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ekumeenisen neuvoston turvapaikkaohjeet ovat jo johtaneet käytännön toimiin. Kahdessa seurakunnassa on annettu turvapaikka karkotuspäätöksen saaneille naisille.

Nyt ohjeet ovat saaneet kovaa kritiikkiä osakseen. Tunnettu oikeushistorian professori Jukka Kekkonen pitää kavahduttavana, että ekumeeninen neuvosto asettuu ohjeissaan lain yläpuolelle.

Kekkosen mukaan Kirkko turvapaikkana -oppaasta tulee mieleen kansalaistottelemattomien tai radikaalien ryhmien käsikirja.

Kirkko pysyy ohjeidensa takana Ylen radiouutisten haastattelema Porvoon piispa ja eduskunnan lakivaliokunnan entinen jäsen Gustav Björkstrand ei ylläty Kekkosen kritiikistä. Björkstrand myöntää, että osa sanavalinnoista voi saada oikeusoppineet reagoimaan. Lainsäädännön hyvin tuntevan Björkstrandin mielestä lait ja niiden soveltaminen voivat joskus olla eettisesti niin vääriä, että kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää. - Pidän hyvin tärkeänä, että lakeja noudatetaan yleensä. Mutta on myös erittäin tärkeätä, että kuunnellaan omantunnon ääntä silloin, kun ihminen on todellisessa hädässä ja häntä on välttämättä autettava. Sitä kautta voidaan pyrkiä - ei ainoastaan tämän yksittäisen ihmisen auttamiseen, vaan myös lakien ja käytännön muuttamiseen, Björkstrand pohti Ylen radiouutisissa. Björkstrandin mukaan on hyvä, että asiasta käydään periaatteellista keskustelua ja lainsäädäntöä tarkastellaan myös lähimmäisenrakkauden näkökulmasta. Suomen ekumeeninen neuvosto on Suomessa toimivien kirkkojen, kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien yhteistyöelin. YLE Uutiset

Suosittelemme