Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Vuokra-asunnoista käydään jo huutokauppaa

Asuntojen myyntihintojen nousu ja vuokra-asuntotuotannon riittämättömyys ovat kuumentaneet vuokra-asuntomarkkinat. Kysyntää vuokra-asunnoista on nyt enemmän kuin on tarjontaa. Vuokra-asunnoista käydäänkin jo huutokauppaa alkuperäisiä vuokrapyyntöjä korottamalla.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut huomattavasti. Kysyntää vuokra-asunnoista on nyt enemmän kuin on tarjontaa.

Vuokra-asuntomarkkinat käyvät kuumana etenkin yliopistokaupungeissa, kun opiskelupaikan saaneet etsivät asuntoa. Varsinkin yksiöt Helsingin keskustassa ovat kiven alla.

Tilanne vuokramarkkinoilla on kiristynyt vuoden sisällä. Myyntijohtaja Sari Halkosalmi Realia Asuntovuokrauksesta kertoo, että myös omistusasunnoista siirrytään entistä enemmän vuokralle.

- Kevään aikana on ollut nyt jonkin verran huomattavissa, että omistusasunnoista on luovuttu ja jääty vuokralle odottamaan asuntojen hintojen kehitystä, Halkosalmi sanoo.

Näytöillä vilkasta Samaa asuntoa käyvät katsomassa kymmenet, toisinaan jopa sadat hakijat. Vuokramarkkinoilla onkin lisääntymässä 90-luvun taiteessa tutuksi tullut käytäntö, jossa vuokralaiset käyvät huutokauppaa asunnoista korottamalla alkuperäistä pyyntöä. - Kantakaupungin yksiöissä tapahtuu jonkin verran sitä, että vuokraa tarjotaan 10 - 20 euroa enemmän, koska näytöllä saattaa olla viisikymmentäkin ihmistä. Harvemmin siihen kuitenkaan omistajatkaan lähtevät. Kyllä he tyytyvät siihen, millä on lähdetty vuokraamaan, sanoo myyntijohtaja Sari Halkosalmi Realia Asuntovuokrauksesta. Syyksi vuokra-asuntomarkkinoiden kuumenemiseen nähdään ensinnäkin se, että asuntojen hintojen nousu on innostanut vuokranantajat myymään sijoitusasuntonsa pois. Toisaalta vuokra-asuntotuotantoa ei ole ollut riittävästi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulle ei viime vuonna suunnitelmista huolimatta rakennettu vuokra-asuntoja tarpeeksi. Vuokralaisten keskusliiton toiminnanjohtaja Anne Viita toivoo, ettei vuokra-asunnoista tehtävä kilpahuudanta yleisty. -Tällainen huutokauppajärjestelmä asunnon näyttötilanteessa on vuokralaisten kannalta hankala. Se johtaa siihen tilanteeseen, että asunnon saa se, joka pystyy maksamaan. Se viittaa vahvasti siihen, että asuntotuotantoa ei ole tarpeeksi markkinoilla. Eli vuokra-asuntoja ei ole riittävästi saatavissa, Viita sanoo. YLE Uutiset

Suosittelemme