Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Suomusjärvellä löydettiin kivikauden asumus?

Suomusjärvellä Varsinais-Suomessa on todennäköisesti löytynyt kivikautinen ihmisen asuinpaikka. Paikka löytyi yleisökaivauksissa, joihin sai osallistua kuka tahansa arkeologiasta kiinnostunut.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kaivauskuopasta löytyi selvä tulisijan jäänne. Kivien kehämuodostelma oli tosin hieman rikkoutunut ilmeisesti viereisen ojan tekemisen yhteydessä.

Maa-aines oli kuitenkin oletetun tulisijan kohdalta nokeentunutta, ja paikalta löytyi hiilen ja palaneen luun paloja. Lisäksi löydettiin kvartsinpaloja, jotka viittaavat nuolenkärkien, kaapimien ja muiden terävien esineiden valmistukseen.

Kaivauspaikka on yksi harvoista viljelemättömistä kohdista Suomusjärven taajaman ja Aneriojärven välillä. Se on noin 60 metriä nykyisen merenpinnan yläpuolella eli kivikautisen merenrannan korkeudella. Myös paikan ilmansuunta sopii kivikauden ihmisten suosimaksi asuinpaikaksi. Kivikausi alkoi mannerjään sulamisesta, ja sitä jatkui Suomessa noin 8 000 - 1 500 eKr. Yleisökaivauksiin osallistui kymmenen päivän aikana yhteensä 78 arkeologiasta kiinnostunutta. Loppuraportin kaivausten tuloksista laatii yleisökaivauksia johtanut filosofian maisteri Eeva Raike. Raportti laaditaan, kunhan paikalta otetut näytteet on analysoitu. YLE Uutiset

Suosittelemme