Hyppää sisältöön

Petoja syytetään väärin perustein kotieläinten vammoista

Petoeläimet ovat yllättävän harvoin syyllisiä kotieläinten saamiin vammoihin, ilmenee Ruotsissa meneillään olevassa tutkimuksessa. Noin puolessa tapauksista, joissa kotieläinten vammoista tai kuolemasta syytetään petoja, todellinen syy löytyy muualta.

Ruotsissa toimiva Grimsön tutkimuslaitos on tutkinut tänä kesänä kaikki kotieläimet, jotka on ilmoitettu susien, ilvesten tai karhujen raatelemiksi. Tapauksia on tähän mennessä ollut 145. Yli puolessa tapauksissa eläinten vammat ovat johtuneet muusta kuin petojen hyökkäyksestä.

Useimmiten kotieläimiä ovat raadelleet irrallaan kulkeneet koirat, jotka ovat käyneet jopa hevosten kimppuun. Eräissä tapauksissa kotieläimet ovat kuolleet sairauksiin tai muihin vammoihin. Omistajat ovat epäilleet petoja, koska ketut tai linnut ovat syöneet raatoa.

Ruotsissa lampaiden kasvattajat harmittelevat, että irrallaan kulkevat koirat hyökkäävät usein lampaiden kimppuun. Koirien aiheuttamista vahingoista ei saa valtion korvausta. Jos koiran syyllisyys on tiedossa, tapauksia ei välttämättä edes ilmoiteta viranomaisille. Usein susia syyllistetään koirien tekosista.

Eläinten omistajien on vaikea erottaa, mikä kotieläimen on tappanut. Grimsön tutkijat käyttävät samaa menetelmää kuin poliisit kuolinsyytutkimuksissa. Kuolleesta eläimestä otetaan puremajäljen kohdalta DNA-näyte, joka paljastaa syyllisen. Myös karvanäytteet ja jätökset antavat vahvoja todisteita tekijöistä.

Tutkijat kehittävät tekniikkaa edelleen. Seuraavana on eristää ketun ja mäyrän DNA, jotta nämäkin eläimet voidaan tunnistaa. Myöhemmin voi olla mahdollista, että jopa yksittäisen susiyksilön DNA tunnistetaan, jolloin mahdolliset torjuntatoimet voidaan kohdistaa tähän tiettyyn yksilöön.

Suosittelemme sinulle