Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Puskaradiomainonta hämärtää markkinoinnin rajoja

Mainonnan valvojat suhtautuvat nuivasti uudehkoon markkinointikeinoon, kaupallistettuun puskaradioon. Siinä yritykset värväävät kuluttajia erilaisilla houkuttimilla kertomaan tuotteista lähipiirilleen. Tämän pelätään hämärtävän mainonnan rajoja.

Avaa Yle-sovelluksessa

Perinteisten lehti- ja tv-mainosten ohella kuluttajavinkkejä haetaan omasta tuttavapiiristä esimerkiksi digisovitinta valittaessa. Puskaradiossa voi vaania mainoskuiskaaja, henkilö, joka saa itselleen ilmaisen tuotteen, kertoo siitä tutuilleen ja raportoi näistä keskusteluista yritykselle.

Yhdysvalloissa puskaradio valjastettiin kaupalliseen käyttöön vuosituhannen vaihteessa. Siellä mainoskuiskaajia on jo 100 000. Pari vuotta sitten lahtelainen mainostoimisto lanseerasi idean Suomeen. Täällä listoille on netin kautta saatu noin 2 500 hopottajiksi nimettyä ihmistä.

Suomessa mainoskuiskaajat ovat levittäneet kokemuksiaan esimerkiksi elintarvikkeista, luontaistuotteista sekä kansalaisjärjestön keräyksestä.

Asiantuntijat huolissaan kuluttajansuojasta Mainonnan valvojat pelkäävät puskaradiomainonnan heikentävän markkinoinnin rajoja. - Raja tulee vastaan siinä, jos markkinoinnin kohde ei ymmärrä, että kyseessä on markkinointi, sanoo Mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja Outi Antila. Maailmalla yritykset ovat myös yrittäneet lahjoa suosittujen blogien eli verkkopäiväkirjojen pitäjiä. Blogeista väitöskirjaa tekevä helsinkiläinen Mari Koistinen muistuttaa, että nettikirjoitteluun kannattaa aina suhtautua varauksella. - Onhan jo Yhdysvalloissa firmat jääneet kiinni siitä, että on perustettu feikkiblogeja, ja yritys yrittää sitä kautta markkinoida omaansa. Kuluttajien mainostajille tekemät kampanjat tulossa Kuluttajien vetäminen mukaan mainontaan kuitenkin jatkuu. Suomessakin on tiettävästi jo suunniteltu ensimmäistä amerikkalaistyylistä kampanjaa, jossa kuluttajat itse valmistavat mainosvideoita. Yhdysvalloissa videoita on hyvän palkinnon houkuttelemina tehty esimerkiksi snackseistä ja ketsupista. YLE Uutiset Hopottajat-palvelu internetissä Kulutusjuhla-blogi kuluttajien elämästä ruohonjuuritasolla

Suosittelemme sinulle