Hyppää sisältöön

Tähtitenori Luciano Pavarotti on kuollut

Italialainen oopperatähti Luciano Pavarotti on kuollut, hänen managerinsa kertoo. Pavarotti kuoli 71 vuoden ikäisenä kotonaan Modenassa Pohjois-Italiassa. Managerin tiedotusvälineille jättämän tiedonannon mukaan tenori pysyi asenteeltaan myönteisenä elämänsä viime hetkille saakka.

Tähteä on surtu oopperapiireissä kautta maailman. Erityisesti on muistettu hänen rooliaan oopperan tuomisessa kaikelle kansalle. Lisäksi on ylistetty Pavarottin poikkeuksellisen hienoa ääntä.

Pavarotti sinkosi itsensä oopperayleisön sydämiin laulaessaan sijaisnäyttelijänä Lontoon Covent Gardenissa vuonna 1963. Kriitikot ihastuivat välittömästi hänen muhkeaan ääneensä ja 1970-luvulle tultaessa tenori oli jo vakiinnuttanut asemansa sukupolvensa kenties valovoimaisimpana tenorina.

Pavarotti tunnettiin uransa alkutaipaleella erityisesti Joan Sutherlandin vastanäyttelijänä. Myöhemmin hän vakiintui italialaisten teosten tulkiksi, laulaen osia muun muassa Bellinin, Donizettin, Verdin ja Puccinin oopperoissa. Pavarotti esiintyi myös stadioneilla Pavarottin lavakarisma ei kaihtanut suuriakaan stadioneita, ja hänen yhtenä ansionaan pidetäänkin oopperateosten tuomista suurten kansanryhmien keskuuteen. Suuri yleisö muistaakin tenorin parhaiten Kolme tenoria -konserteista, joissa hän esiintyi yhdessä Plácido Domingon ja José Carrerasin kanssa. Ryhmä aloitti esiintymisensä vuoden 1990 jalkapallon MM-kisojen loppuottelun aattona Italiassa. Pavarotti kävi Suomessa 1980- ja 1990-luvuilla. Pavarotti leikattiin haimasyövän takia heinäkuussa 2006, minkä jälkeen hän ei enää esiintynyt julkisuudessa. Hänen oli alkujaan tarkoitus esiintyä Helsingissä saman vuoden syksynä. Tavaramerkiksi Puccinin aaria Luciano Pavarottin viimeiseksi esiintymiseksi jäi hänen tavaramerkikseen muodostunut Puccinin aaria Nessun dorma, jonka hän esitti Torinon talviolympialaisten avajaisissa tammikuussa 2006. Italian hallitus ilmoitti aiemmin tällä viikolla myöntävänsä Pavarottille palkinnon italialaisen kulttuurin edistämisestä. Kyseinen palkinto on ensimmäinen laatuaan. Pavarotti haudattiin Modenassa Pohjois-Italiassa lauantaina. Siunaustilaisuus järjestettiin kuuluisassa Modenan tuomiokirkossa, joka on Unescon maailmanperintöohjelman suojelukohde. Reuters, AGI, AP Pavarottin internet-sivut (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle