Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Pakistaniin palannut Sharif karkoitettiin heti maasta

Pakistaniin vuosien maanpaon jälkeen palannut entinen pääministeri Nawaz Sharif on karkotettu saman tien maasta. Pakistanin viranomaisten mukaan Sharifia kuljettava kone on lähtenyt Pakistanista kohti Saudi-Arabiaa. Sharif pidätettiin Islamabadin lentokentällä aamulla vain muutama tunti sen jälkeen kun hän oli saapunut maahan Lontoosta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Sharif sanoi palanneensa seitsemän vuotta kestäneestä maanpaosta haastaakseen presidentti Pervez Musharrafin syksyn vaaleissa.

Kenraali Musharraf syrjäytti Sharifin verettömässä vallankaappauksessa vuonna 1999.

Pääsy maahan estettiin heti aamulla Uutistoimisto AP:n mukaan Saharif kieltätyi antamasta passiaan maahanmuuttoviranomaisille ja hän neuvotteli puolentoista tunnin ajan Pakistanin erikoisjoukkojen kanssa ennen koneesta poistumista Islamabadin lentokentällä. Myöhemmin aamupäivällä Sharif pidätettiin. Hallituksen mukaan Sharifin pidätyksen syynä olisivat olleet korruptiopäilyt. Pakistanin sisäministeri Mohammed al-Durrani kertoi jo ennen Sharifin saapumista, että viranomaiset harkitsevat päästetäänkö Sharif maahan vai lähetetäänkö hänet Saudi-Arabiaan. - Olen erittäin onnellinen ollessani jälleen kotimaassani. Olen valmis kaikkeen, Sharif sanoi Islamabadin kentällä koneessa mukana olleille toimittajille ennen pidätystä ja karkoituspäätöstä. Entisen pääministerin paluuseen on varauduttu tiukoin turvatoimin. Paluuta suojaa noin 20 000 poliisia. Noin 4 000 Sharifin kannattajaa on pidätetty - heidän joukossaan hänen puolueensa johtoa. Lisäksi viranomaiset ovat sulkeneet Pakistanin pääkaupungin Islamabadin lentokentän, jonne entisen pääministerin kone laskeutui aamun tunteina. Tiukoista turvatoimista huolimatta poliisi ja Sharifin kannattajat ovat ottaneet yhteen Islamabadin lentokentälle johtavalla tiellä, kertoo uutistoimisto AP. Myös Islamabadin lähellä Rawalpindissa useita ihmisiä on loukkaantunut yhteenotoissa poliisin kanssa. Sharifin pääsystä maahan tuomioistuimen päätös

Pakistanin korkein oikeus päätti viime kuussa, että Sharifilla on oikeus palata Pakistaniin. Lähtiessään Lontoosta sunnuntaina illalla hän varoitti, että maan hallitus saattaa pyrkiä pidättämään tai karkottamaan hänet.

Sharif syrjäytettiin vuoden 1999 vallankaappauksessa, jolloin nykyinen presidentti Pervez Musharraf nousi valtaan.

Vallankaappauksen jälkeen Sharif elinkautiseen vankeuteen muun muassa maanpetoksesta ja verorikoksista. Hän lähti tuomiolta välttyäkseen maanpakoon.

Myös toinen Pakistanin entinen pääministeri Benazir Bhutto aikoo palata maanpaosta kotimaahansa, mikä lisää entisestään poliittista painetta presidentti Musharrafia vastaan.

Suosittelemme sinulle