Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Taide saa uuden elämän tuunauksen avulla

Taiteilija Jani Leinonen esittelee taiteen tuunausta taidemuseo Kiasman edustalla Helsingissä tässä kuussa. Tuunattua taidetta -näyttelyssä on esillä tunnettujen suomalaistaiteilijoiden maalauksia, joita Leinonen on niin sanotusti parannellut. Muun muassa Juhani Palmun, Kaj Stenvallin ja Riiko Sakkisen teokset saavat uuden ilmeen Leinosen taidetyöpajassa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Idea teosten parantelusta syntyi sattumalta Leinosen taiteilijanuraa mainostavan markkinointitoimiston palaverissa.

- Markkinointitoimiston AD:n Anu Igonin päähän putosi vanha taulu. Hän keksi, että olisi kiva tuoda taulu minulle tuunattavaksi, kertoo Leinonen.

Projektitiimi alkoi miettiä, että Suomesta löytyisi varmasti miljoonia muitakin ihmisiä, joiden komeroissa on vanhoja, pölyttyneitä tauluja.

- Jotkin kelvottomat taulut eivät edes tahdo pysyä seinällä, saati että niitä haluaisi pitää seinällä, Leinonen hihkuu.

Uusi ilme tylsälle taululle Tuunatun taiteen näyttelyssä on esillä tunnettujen suomalaistaiteilijoiden maalauksia, joita Leinonen on niin sanotusti parannellut. Näyttelyn yhteydessä on lisäksi taidetuunaamo, jonne kuka tahansa voi viedä vanhan ja tylsän maalauksensa ehostettavaksi. Tuunaajina on myös muita ammattitaiteilijoita. Tuunaamon taiteilijatyöryhmä ei restauroi maalauksia, vaan jäljittää maalausten parhaat puolet. - Jos joku haluaisi esimerkiksi Palmun teoksen taivaan sopivan paremmin sohvaansa, teoksen voi tuoda tänne sävytettäväksi, Leinonen vihjaa. Jos asiakas tilaisi juuri tiettyyn kohtaan esimerkiksi keltaisen viivan, tuunaustyöryhmä ei siihen välttämättä ryhtyisi. - Emme halua ottaa vastuuta, jos keltainen viiva ei olisikaan teokselle hyväksi. Sen sijaan teemme aina, mikä kuhunkin maalaukseen sopii parhaiten, Leinonen kehuu. Kaikkea taidetta ei voi tuunata Yksi teos erottuu näyttelyssä selkeästi muiden joukosta: Albert Edelfeltin maalaus, joka ei ole muuttunut tuunausprosessissa lainkaan. Jani Leinosen mukaan tuunaus ei sovi kaikkiin teoksiin. Edesmenneiltä taiteilijoilta ei myöskään voi kysyä lupaa maalauksen ehostukseen. - Periaatteessa haluaisin tuunata esimerkiksi Martin Kippenbergerin ison öljyvärimaalauksen. Jos käytännössä saisin sellaisen käsiini, en ole aivan varma, uskaltaisinko kajota siihen. Kippenberger on kuollut mies, joten häneltä ei voi kysyä lupaa, toteaa Leinonen. Hän pitää osoittelevuudesta. Parannellessaan maalauksia hän pyrkii kärjistämään, kääntämään teemoja päälaelleen ja tuomaan maalauksiin lisää säröä. - Kutakin taiteilijaa pitää kuitenkin kunnioittaa niin paljon, ettei tuunaa niitä samantasoisesti tai paremmin kuin alkuperäinen taiteilija. Ja vaikka Stenvallin tai Kujasalon taulut olisivat kuinka hyviä, niistä täytyy yrittää saada vielä paremmin irti tehoja. Jani Leinonen arvioi, jos esimerkiksi Kaj Stenvallin maalausta tuunataan, sen taloudellinenkin arvo nousee. - Tuunatun taiteen näyttelyn hinnat ovat korkeammat kuin alkuperäiset hinnat. Stenvallhan tekee vaikka kuinka paljon tauluja, jotka ovat tietenkin uniikkeja. Kun minä ja Stenvall teemme yhdessä taidetta, lopputulos on superuniikkia, sanoo Leinonen. Tuunattua taidetta -näyttely ja työpaja löytyvät Kiasman luota syyskuun loppuun saakka.

Suosittelemme