Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

EU haluaa koulutetumpia muuttajia

Euroopan unioni suunnittelee uusia keinoja koulutettujen työntekijöiden houkuttelemiseksi unionin ulkopuolelta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Sisäasioiden komissaari Franco Frattini esitteli uusia houkuttelukeinoja maahanmuuttokokouksessa Lissabonissa Portugalissa.

Suunnitelmien avulla on tarkoitus vastata unionin työvoimapulaan ja houkutella alueelle nykyistä korkeammin koulutettuja työntekijöitä muilta mantereilta. Tavoitteena on muun muassa nopeuttaa koulutettujen maahanmuuttajien lupakäsittelyä ja parantaa heidän oikeuksiaan.

Frattini sanoi, että EU-maihin tulevista vain viisi prosenttia on koulutettuja, ammattitaitoisia työntekijöitä. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin muuttavista koulutettujen osuus on Frattinin mukaan 55 prosenttia.

Komissaarin suunnitelmat sisältävät myös koulutetuille maahanmuuttajille tarkoitetun sinisen kortin. Sininen kortti olisi Euroopan unionin vastine Yhdysvaltain vihreälle kortille.

Kortin haltija saisi aluksi työskennellä yhdessä EU-maassa kaksi vuotta. Kahden vuoden jälkeen työntekijä voisi uusia luvan ja siirtyä halutessaan tietyin ehdoin toiseen jäsenmaahan.

Komissaarin on määrä esitellä ehdotukset virallisesti jäsenvaltioille lokakuun 23. päivänä.

Suunnitelmat jakavat mielipiteitä jäsenmaissa. Esimerkiksi Saksa on halunnut säilyttää päätösvallan maahanmuuttoasioissa itsellään.

Suosittelemme