Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Kirjastoissa kokeillaan musiikkipalvelua netissä

Pääkaupunkiseudun, Kirkkonummen sekä Tampereen ja sen lähiseutujen kirjastot kokeilevat uutta musiikinkuuntelupalvelua. Internetissä toimiva musiikkipalvelu tarjoaa kirjastojen asiakkaille kuunneltavaksi yli 16 000 CD-levyä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tarjolla on taidemusiikin lisäksi jazzia ja etnomusiikkia, kertoo Heikki Poroila Tikkurilan kirjaston musiikkiosastolta.

- Tässä on kyse uudenlaisesta palvelusta. Asiakkaiden ei tarvitse tulla kirjastoon kuuntelemaan musiikkia, vaan he voivat tehdä sen kotoa käsin, valaisee Poroila.

Hänen mukaansa nyt on tarkoitus selvittää, onko järkevää laittaa rahaa tämäntyyppisiin verkkopalveluihin. CD-palvelu ei ole kirjaston omaisuutta, vaan kirjasto vain välittää musiikkia eteenpäin.

Kokeiluajan jälkeen kirjastot päättävät, onko musiikinkuuntelupalvelu tullut jäädäkseen. Palvelu on kätevä paljon tietokonetta käyttäville, mutta äänen laadussa on toivomisen varaa, eivätkä eri musiikkilajit ole hyvin edustettuina.

Esimerkiksi Ruotsissa vastaavan musiikkipalvelun käyttö on ollut melko vähäistä suhteessa kirjaston siitä maksamaan hintaan. Kirkkonummen musiikkikirjaston hoitaja Jyrki Valto kuitenkin uskoo, että Suomesta löytyy käyttäjiä.

- Uskon, että palvelulle olisi tarvetta myös tulevaisuudessa. Tuskin tämä jää pelkäksi kokeiluksi, arvelee Valto.

Kirjastot maksavat palvelusta pitkän pennin

Lisenssillä ostettava musiikinkuuntelupalvelu sopii erityisen hyvin musiikinalan oppilaitoksien käyttöön, sillä palvelusta löytyy myös sellaista musiikkia, jota oppilaitoksille ei ole ostettu.

Kirjastoille musiikkipalvelun ostaminen tosin tulee helposti kalliiksi. Rahat menevät hukkaan, jos kuuntelijoita ei riitäkään. Vuosittaisen Naxos-musiikkipalvelun ostohinnalla kirjasto saisi jopa 500 saman yhtiön CD-levyä lainattavaksi, pohtii Heikki Poroila Tikkurilan kirjastosta.

- Esimerkiksi Malmössä on vain noin 500 kirjaston asiakasta käyttänyt palvelua. Jos meille tulee yhtä vähän kuuntelijoita, palvelua ei kannata tarjota. Käyttäjiä pitäisi olla tuhansia, jotta toiminta olisi kannattavaa, Poroila arvioi.

Suosittelemme