Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Yhdysvallat rahoitti SDP:tä kommunistivaaran pelossa

Yhdysvallat rahoitti kylmän sodan aikana sosiaalidemokraattien toimintaa Suomessa, kertoo tuore kirja. Sen mukaan Yhdysvaltain tavoitteena oli estää Suomen joutuminen kommunistien käsiin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tutkija Mikko Majander kertoo keskiviikkona julkaistussa kirjassaan Demokratiaa dollareilla, että länsiapu ja sen ympärillä pyöritetty liiketoiminta kattoi toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina noin 80 prosenttia SDP:n kuluista.

Helsingin raastuvanoikeudessa käytiin 1950-luvun puolivälissä oikeutta niin sanotuista hyväntekeväisyyskaupoista. Syytettyjen penkillä istui muun muassa SDP:n taloudenhoitaja Aarne Paananen, ja kuulusteltavina kävi puoluejohtoa ja ministereitä. Tuomioita ei lopulta tullut.

Puoluetoimintaa oli sodanjälkeisinä pulatalouden vuosina rahoitettu tuomalla Suomeen kaivattuja ylellisyystavaroita. Majanderin mukaan miljoona-arpajaisten palkinnoiksi tuotiin amerikkalaisia autoja ja pohdittiinpa myös hanhenmaksasäilykkeiden tuontia.

Rahat kahvin, tupakan, hedelmien, nylonien ja autojen hankkimiseen saatiin lahjoituksina läntisiltä ystäviltä, aluksi Ruotsista ja myöhemmin Yhdysvalloista, Majander kertoo.

Vain sisäpiiri tunsi yksityiskohdat Yhdysvaltain puolelta apua junailivat suomalaiset siirtolaiset, ammattiyhdistysliike ja keskustiedustelupalvelu CIA. Taloudenhoitaja Paanasen Tukholmasta löytyneet paperit valaisevat, miten lahjakruunut ja -dollarit muuttuivat liiketoimilla miljooniksi markoiksi. - He käyttivät sosialidemokraattisjohtoisia huoltojärjestöjä, joiden nimissä anottiin lisenssejä tuontiluville. Sitten nämä myytiin järjestöjen nimissä, mutta rahat menivät enimmäkseen poliittiseen toimintaan. Länsivaluutan pyörittämisen yksityiskohdat tunsi Majanderin mukaan vain pieni sisäpiiri. Kokonaissummaksi hän uskoo nykyrahassa parikymmentä miljoonaa euroa, mutta tarkkojen summien arvioimista vaikeuttaa yhä se, että merkittävä osa länsiavusta kulki puolueen virallisten tilien ohi. Majanderin mukaan dollarit eivät kuitenkaan sanelleet SDP:n poliittista linjaa. YLE Uutiset

Suosittelemme