Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Putin saattaa pyrkiä Venäjän pääministeriksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo lähteä ehdokkaaksi joulukuun parlamenttivaaleihin. Putinin mukaan on täysin realistista, että hän toimisi tulevan hallituksen pääministerinä, mutta sen miettiminen on hänen mukaansa vielä liian aikaista. Putinin ilmoitus on aiheuttanut sekä hämmästelyä että positiivisia reaktioita.

Avaa Yle-sovelluksessa

Putinin nouseminen pääministeriksi vaatii hänen mukaansa kahden ehdon täyttymisen:

- Yhtenäinen Venäjä -puolueen on ensin voitettava parlamenttivaalit. Lisäksi presidentiksi on valittava "kunnollinen, pätevä ja moderni" henkilö, jonka kanssa voin tehdä yhteistyötä, Putin sanoo.

Putin aikoo johtaa vaaleissa Yhtenäinen Venäjä -puolueen listaa, mikä takaisin hänelle varman paikan duumaan. Hän ei kuitenkaan aio liittyä puolueen jäseneksi.

Yhtenäisen Venäjän kannatus on kaikissa mielipidemittauksissa ollut huimaa ja ennustusten mukaan se on saamassa vaaleissa yli 50 prosenttia äänistä. Pahimman kilpailijan eli kommunistien kannatukseksi arvioidaan 10 - 20 prosenttia. Putinin toinen kausi presidenttinä päättyy vuoden lopussa eikä istuva presidentti voi perustuslain mukaan hakea kolmannelle kaudelle. Putin ei vielä aiemmin ole kertonut presidenttikauden jälkeisistä aikeistaan. Putinin ilmoitus ällistytti Moskovassa Presidentti Vladimir Putinin yllättävä ilmoitus otettiin maan poliittisissa piireissä ällistyneinä vastaan. Politiikan tutkija Gleb Pavlovsky kuvaili ilmoitusta radikaaliksi muutokseksi, joka siirtää vallan ytimen pois Kremlistä ensimmäistä kertaa 1990-luvun alun. - Tämän jälkeen voimme unohtaa suositun kliseen "Venäjällä presidentti on tsaari." Presidentti istuu jatkossakin Kremlissä, mutta maan todellinen johtaja ei välttämättä, Pavlovsky arvioi. Ilmoitus herätti myös välittömästi kysymyksiä suunnitelman laillisuudesta ja tulevan presidentin roolista. Maan keskusvaalilautakunnan jäsenen Maiya Grishinan mukaan mikään Venäjän laki ei kiellä presidenttiä osallistumasta vaaleihin. Presidentti voi jatkaa toimessaan, mutta hän ei saa käyttää virkaansa apuna kampanjoinnissa. Kuka nousee presidentiksi? Putinin oma vankka suosio ja Kremlin tiukka ote maan politiikasta ja mediasta varmistavat sen, että Putinin tukema ehdokas on maaliskuun presidentinvaalien vahva ennakkosuosikki. Putin ei ole vielä ilmoittanut, kenen taakse hän aikoo asettua. Arvioissa on mainittu apulaispääministereiden Dmitri Medvedevin ja Sergei Ivanovin sekä uuden pääministerin Viktor Zubkovin nimet. Putinin uskotaan valitsevan heikon ja lojaalin seuraajan, jonka varjosta hän voisi jatkaa maan johtamista pääministerin paikalta. Röyhkein ratkaisu olisi määrätä vastavalittu presidentti väistymään kokonaan paikaltaan, jolloin Putin voisi jälleen nousta presidentiksi. Talouselämän reaktio positiivinen Sijoittajien arvion mukaan Putin pysyisi pääministerinäkin maan avainhahmona. - Markkinat pitäisivät siitä. Markkinat pitävät kaikesta mitä Putin tekee, sanoo amerikkainen sijoittaja Ian Hague. Putinin aikakaudella Venäjän talouden kasvu on pysynyt nopeana seitsemän vuotta peräkkäin. Samalla kansalaisten elinolot ovat nousseet selvästi ja ulkomaisten sijoittajien voitot ovat olleet huikeita. "Maan sisäinen asia"

Valkoinen talo pitää Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavoitetta pyrkiä Venäjän pääministeriksi maan sisäisenä asiana. Valkoisen talon tiedottajan Dana Perinon mukaan asia on Venäjän kansan päätettävissä.

Washingtonissa toivotaan kuitenkin, että joulukuun parlamenttivaaleista tulee vapaat ja rehelliset.

Suosittelemme