Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

"Rintamakarkureita teloitettiin uskottua enemmän"

Emeritusprofessori Heikki Ylikankaan tiistaina julkaistun tutkimuksen mukaan jatkosodan aikana teloitettiin enemmän karkureita kuin virallisesti tiedetään.

Avaa Yle-sovelluksessa

Professori Heikki Ylikangas sohaisee uudessa kirjassaan sodanajan historian arkaan paikkaan: rintamakarkureihin ja heidän teloituksiinsa kesällä 1944 Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikana.

Tiistaina julkaistu tutkimus nostatti välittömästi kuumia tunteita, kun Ylikangas sai julkaisutilaisuudessa vastineen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

- Siinä puhutte varmasti totta, että totuutta haluavat kaikki. Mutta teidän totuutenne taulukossa olevine virheineen saa aikaan suuren määrän jatkotutkimuksia, sotahistorian laitoksen johtaja Jarmo Nieminen kritisoi.

Mutta Ylikankaan mielestä hänen laskelmansa ovat lähempänä totuutta kuin mitkään muut aikaisemmat tutkimukset. Ylikankaan mukaan Karjalan kannaksella harhaili puna-armeijan pahimman vyörytyksen aikaan tuhansia karkureita. Kesä-heinäkuun vaihteessa heistä teloitettiin yli sata, koko jatkosodan aikana kaikkiaan 250.

- Kenttätuomioistuimen teloitukset ilmoitettiin rehellisesti. Sen sijaan sellaisia ampumisia, jotka olivat laittomia, selustassa tapahtuneita, ei ilmoitettu tai ne jätettiin ottamatta sota-arkiston kokoelmiin, Ylikangas sanoo.

Armeijan virallisen ilmoituksen mukaan vain 57 karkuria teloitettiin.

Maanpuolustus-korkeakoulun sotahistorian laitoksen johtajan mukaan Ylikangas syyttää puolustusvoimien historioitsijoita teloitusten salaamisesta.

- Kirjassa tulee mielikuva, että asenteellisesti rajoittuneet puolustusvoimia lähellä olevat tutkijat ja samankaltaiset toimittajat ovat nykypäivään asti ylläpitäneet virallisia lukuja, Nieminen kommentoi.

Myös muut tutkijat ponnahtivat esittämään eriäviä näkemyksiä. Tutkijat ovat yhtä mieltä kuitenkin siitä, että sota-ajasta löytyy vielä useita mustia aukkoja, jotka on selvitettävä.

Ylikangas: Huhtiniemi "Syväkurkun" valhetta Professori Heikki Ylikankaan tiistaina ilmestynyt tutkimus väittää Lappeenrannan Huhtiniemeen liitetyn niin sanotun Syväkurkun tarinoita keksityiksi. Ylikangas ei tutkimuksessaan Romahtaako rintama ole löytänyt käytännössä yhtään tieteellisesti todistettavaa seikkaa "Syväkurkun" lausunnoista. Ylikankaan mukaan esimerkiksi eräiden teloitetuiksi väitettyjen henkilöiden nimet ovat tekaistuja. Historioitsijan mielestä pitkälti "Syväkurkun" tietoihin perustuneilta Huhtiniemen kertomuksilta on pohja poissa. Ylikangas pitää mahdollisena, että Huhtiniemessä on teloitettu sotilaskarkureita, mutta joukkohautojen löytymiseen alueelta hän ei usko. YLE Uutiset

Suosittelemme