Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Mursut ilmastonmuutoksen airuina?

Tuhansien mursujen ilmestyminen Alaskan luoteisrannikolle huolestuttaa tutkijoita. Biologit pitävät ilmaston lämpenemistä syynä mursujen muuttoon.

Avaa Yle-sovelluksessa

Yleensä mursut, erityisesti poikivat naaraat, viettävät kesän ja syksyn arktisella jääalueella syöden pohjaeliöitä, kuten simpukoita ja kotiloita.

Tänä vuonna jääpeite on kuitenkin ollut ennätyksellisen ohut, mikä on kasvattanut mursujen ruuanhankinnan sukellusmatkaa ja ajanut eläimet etsimään ruokaa Alaskan rannikkoseudulta.

Coloradon yliopistossa sijaitsevan kansallisen lumi- ja jäätietokeskuksen mukaan merijää oli syyskuussa 39 prosenttia pitkäaikaista (1979 - 2000) keskiarvoa ohuempi. Rannikolla mursuja uhkaa biologien mukaan esimerkiksi helikopterin tai veneen äänen, tai lähestyvän jääkarhun aiheuttama vauhkoontuminen. Se saisi mursulauman ryntäämään kohti merta, jolloin nuoremmat yksilöt voivat murskaantua jopa 900-kiloisten aikuisten alle. Rannikolle siirtymisen pitkäaikainen seuraus taas voi olla ravinto-ongelmat, jos mursut asuttavat rannikkokaistaa laajojen jääalueiden sijaan. AP

Suosittelemme sinulle