Hyppää sisältöön

Ruotsin ydinjätekuljetusta arvostellaan

Norjan ja Islannnin ympäristöministeriöt arvostelevat Ruotsin päätöstä viedä ydinjätettä Britanniaan. Sekä Norjan että Islannin ympäristöministerit ovat ilmaisseet huolensa ydinjätteen viennistä Sellafieldiin Irlanninmeren rannikolle, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Norjan ympäristöministerin Helen Björnöyn mielestä on erikoista, että Ruotsi on kääntänyt kelkkansa ydinjätekysymyksessä. Vielä vuonna 2000 Ruotsi esti ydinjätteen kuljetuksen, koska Sellafieldin jälleenkäsittelylaitosta epäiltiin turvallisuusongelmista.

Ruotsin ympäristöministeri Andreas Carlgren ei aio ottaa kantaa ydinjätteen vientiin. Ministerin avustajan mukaan kyseessä on viranomaisten tekemä vientipäätös. Greenpeace yritti pysäyttää ydinjätekuljetuksen Ympäristöjärjestö Greenpeace on yrittänyt pysäyttää ydinjätekuljetuksen Ruotsista Britanniaan. Greenpeacen aktivistit pysäyttivät lauantaina ydinjätelastissa olleen rahtialuksen Göteborgin edustalla muutamaksi tunniksi. Laiva jatkoi matkaansa kohti Sellafieldin jälleenkäsittelylaitosta, kun Göteborgin poliisi oli hakenut laivaan nousseet aktivistit pois. Mukana oli myös suomalainen Greenpeacen jäsen. Greenpeacen mukaan Ruotsi yrittää dumpata Britanniaan vaarallista ja asekelpoista ydinjätettä. Järjestö sanoo, että Ruotsi rikkoo sekä lakejaan että 20 vuotta kestänyttä periaatettaan, jonka mukaan maa ei toimita ydinjätettä jälleenkäsiteltäväksi. Ympäristöjärjestön mukaan Ruotsin jätelasti vie myös uskottavuutta toimilta Sellafieldin ydinteollisuusalueen sulkemiseksi. Norja ja Irlanti ovat vedonneet jo vuosia, jotta Irlanninmeren rannalla sijaitseva Sellafield suljettaisiin. 1980-luvulla ydinlaitosalueen nimi vaihdettiin, kun sen edellinen nimi Windscale oli tahriutunut onnettomuuksissa. Alueella toimineen maailman ensimmäisen kaupallisen ydinvoimalan purkutyöt ovat jo alkaneet, mutta ydinjätteen jälleenkäsittelytoiminta jatkuu. Dagens Nyheter, Greenpeace

Suosittelemme sinulle