Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Merilevä kiinnostaa öljy-yhtiöitä

Kansainväliset öljy-yhtiöt ovat kiinnostuneet merilevästä, sillä levän rasvayhdisteistä voi valmistaa biodieseliä. Merilevätuotanto on myös eettisesti kestävää.

Avaa Yle-sovelluksessa

Levän energiaviljely ei vie peltomaata, eikä tuotanto kuluta juomakelpoista makeaa vettä.

Kiinnostus on herännyt parin viimeisen vuoden aikana. Yhtiöt ovat keränneet eri maista levätutkimustietoa, ja käynnistäneet omia hankkeita.

Neste Oilin biodieselyksikön johtaja Kimmo Rahkamo sanoo, että yhtiö on palkannut yhden leväasiantuntijan, ja käynnistänyt tutkimusyhteistyötä esimerkiksi Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.

Öljy-yhtiöt etsivät sopivia levälajeja Turun yliopiston professori Eva-Mari Aro on yhteyttämistutkimuksen pioneereja. Hän kertoo, että öljy-yhtiöiden tarkoituksena on löytää levälajeja, joiden rasvayhdisteitä on helppo tehdä biodieseliä. Levät kasvavat suotuisissa olosuhteissa nopeammin kuin kasvit. Levä on myös monikäyttöinen: sen rasvoista voi siis tehdä biodieseliä, levämassa itsessään saattaisi kelvata poltettavaksi, lisäksi käyttöä saattaa löytyä levien kyvylle vapauttaa vetyä. Eva-Mari Aro vakuuttaa, että levää voi kasvattaa pohjoisemmilla leveysasteilla, sillä lauhdevedet auttavat asiaa. YLE Uutiset

Suosittelemme