Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Bhutto palasi Pakistaniin

Pakistanin entinen pääministeri Benazir Bhutto on palannut kotimaahansa. Kyynelehtivää Bhuttoa oli vastassa ainakin 200 000 ihmisiä. Turvatoimet olivat mittavat, sillä islamistimilitantit ovat uhanneet murhata 54-vuotiaan poliitikon.

Avaa Yle-sovelluksessa

Karachin lentokentällä ja sen ympäristössä vallitsi suoranainen karnevaalitunnelma, kun Bhuttoa kuljettanut kone laskeutui. Monet vastaanottajista olivat pukeutuneet Bhutton johtaman kansanpuolueen väreihin punaiseen, mustaan ja vihreään.

Maanpaossa Lontoossa ja Dubaissa olleen Bhutton paluu tuli mahdolliseksi, kun Pakistanin presidentti Pervez Musharraf suostui vapauttamaan hänet korruptiosyytteistä. Sitä on pidetty merkkinä vallanjakosopimuksesta Bhutton ja Musharrafin kesken. Pakistanin korkein oikeus voi kuitenkin vielä kumota syytteiden raukeamisen.

Musharraf voitti aiemmin tässä kuussa presidentinvaalit. Tulos on vielä vahvistamatta, koska Musharraf on edelleen myös asevoimien komentaja. Hän on luvannut erota tehtävästä ennen kuin vannoo virkavalansa.

Bhutto aikoo johtaa pääoppositiopuolueen vaalikampanjaa tammikuun parlamenttivaaleissa.

Bhutto oli maansa ensimmäinen naispuolinen pääministeri. Hän johti hallitusta kahteen otteeseen vuosina 1988 - 1996. Maanpakoon hän lähti sotilasvallankaappauksen jälkeen vuonna 1999 juuri lahjussyytösten vuoksi. Hän on johtanut kansanpuoluetta myös maanpakolaisuudesta.

Bhutton lisäksi myös toinen entinen pääministeri Nawaz Sharif haluaisi palata Pakistaniin maanpaosta. Ensimmäinen yritys viime kuussa päättyi käännytykseen lentokentältä. Sharif on tällä hetkellä Saudi-Arabiassa.

Suosittelemme sinulle