Hyppää sisältöön

Puolassa sopu hallituspohjasta

Puolassa kaksi viimekuisten vaalien voittajapuoluetta on sopinut enemmistöhallituksen muodostamisesta. Hallituksen muodostavat keskusta-oikeistolainen Kansalaisfoorumi sekä pieni, keskustalainen Talonpoikien puolue.

Kansalaisfoorumilla on Puolan 460-paikkaisessa parlamentissä 209 paikkaa ja Talonpoikien puolueella 31. Hallitus astunee virallisesti virkaansa perjantaina ja parlamentin luottamuslauseäänestys on ensi viikolla.

Pääministeriksi nousee Kansalaisfoorumin puheenjohtaja Donald Tusk. Varapääministerin ja talousministerin tittelit saa Talonpoikien puolueen johtaja Waldemar Pawlak.

Tuleva pääministeri Tusk on kertonut, että hänen aikomuksensa on parantaa Puolan suhteita EU:hun ja erityisesti Saksaan. Myös Puolan suhteita Venäjään aiotaan liennyttää. Tusk vetäisi Puolan joukot Irakista ja tiukentaisi maansa suhtautumista Yhdysvaltain Puolaan suunnittelemia torjuntaohjuksia kohtaan.

Kotimaanpolitiikassa Tusk haluaa vähentää byrokratiaa, edistää yksityistämistä ja kohentaa heikkokuntoista terveydenhuoltolaitosta.

Suosittelemme sinulle