Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Eduskunta hyväksyi Tehy-lain sisällön

Eduskunta on hyväksynyt sairaanhoitajien suojelutyövelvollisuutta laajentavan Tehy-lain sisällön. Opposition esitykset muun muassa suojelutyöstä kieltäytyville määräytyvistä uhkasakoista kaatuivat äänestyksissä hallitusryhmien äänin. Hallitusrintama säilyi äänestyksissä repeämättä. Äänestystä edeltäneessä keskustelussa oppositio ryöpytti hallituksen esitystä tiukin sanoin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Äänestysten viivästyminen yli puolenyön merkitsee lain lopullisen hyväksymisen siirtymistä torstaista perjantaille.

Näillä näkymin Tehy-laki tulee toiseen käsittelyyn jo perjantaina aamuyöllä, jotta tasavallan presidentti voi vahvistaa sen normaalissa presidentin esittelyssä perjantaina aamupäivällä.

Kaikkiaan Tehy-lain ensimmäinen käsittely kesti edukunnassa noin 12 tuntia.

Lain ensimmäisen ja toisen käsittelyn välillä pitää perustuslain mukaan olla kaksi täyttä vuorokautta.

Oppositio hyökkäsi

Eduskunnan keskusteluissa oppositio hyökkäsi kiivaasti hallituksen lakiesitystä vastaan. SDP:n mukaan hallituksen esittämä pakkotyölakiehdotus ei takaa potilasturvallisuutta. Myös lakiesityksen takana oleva hallitus myöntää, että laki ei ratkaise suomalaisen terveydenhuollon ongelmia.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vetosi maanantaina illalla sopijaosapuoliin sovun löytymisen puolesta ja puolusti lakia edelleen samoin perustein kuin viime viikollakin. Vanhanen katsoi opposition ylidramatisoineen esitystä kutsumalla sitä pakkotyölainsäädännöksi.

Vasemmistoliiton Erkki Virtasen mukaan lakiesitys on huono ja kiireellisesti valmisteltu. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoo, että sovintoon terveydenhoidon kriisissä on päästävä nopeasti lisäämällä valtion rahoitusta alalle. Räsänen kysyi, mitä valtiovalta puheistaan huolimatta tekee sovun syntymiseksi, ja muistutti hallituksen vastustaneen opposition määrärahaesityksiä terveydenhuollolle.

SDP:n Jukka Gustafssonin mukaan lakiesitys rikkoo suomalaista neuvottelukulttuuria ja porvarihallitus sotkee maan asiat. Maria Guzenina-Richardson sanoo työtaistelun käyneen kalliiksi jo nyt. Esimerkiksi Uudellamaalla on käytetty terveydenhuollon poikkeussuunnitelmien laatimiseen jo yli miljoona euroa.

Yleisesti muistutettiin, että valtiolla oli vasta varaa hyväksyä lisäbudjetissaan puolitoista miljardia euroa lisää varoja valtionvelan lyhennyksiin.

Myös peruspalveluministeri Paula Risikko myöntää, että laki ei ratkaise suomalaisen terveydenhuollon ongelmia. Lain säätämiseen on Risikon mukaan jouduttu, koska suojelutyön vapaaehtoisessa rajaamisessa työtaistelutilanteessa ei tähän mennessä ole onnistuttu. Suojelutyöstä sopuun pääsy on Risikon mukaan vieläkin mahdollista.

Suosittelemme