Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

"Tehy-ratkaisusta veronkorotuksia ja kuntien rakennemuutos"

Kuntaliiton mukaan Tehyn palkkaratkaisu johtaa kunnallisveron korotuksiin yli sadassa kunnassa. Kuntaliiton toimitusjohtajan Risto Parjanteen mukaan sopimus myös muuttaa kuntien palvelurakennetta.

Avaa Yle-sovelluksessa

YLEn Aamu-TV:ssä vieraillut Parjanne pitää rakennemuutosta seurauksena siitä, että väen lisäämistä vältetään samalla kun suuret ikäluokat vanhenevat ja heitä palvelemaan tarvitaan enemmän ihmisiä.

- Silloin tullaan tähän, että on erittäin voimakkaasti käytettävä sähköisiä verkostoja. Ja kyllä tämä tulee merkitsemään myös palvelujen ulkoistamista. Joka otetaan huomioon tässä laskelmassa, että tästä tulee huomattava rakennemuutos, Parjanne sanoo.

Palvelumaksujen uskotaan nousevanPalvelumaksujen uskotaan nousevan kunnissa yleisesti. Parjanteen mukaan kunnat joutuvat tiukoille, ja myös valtion tukea tarvitaan. - Jos verrataan tilannetta lokakuun alun lähtökohtaan, niin tämän sopimuskauden päätyttyä nyt aikaansaatu sopimus merkitsee noin 500 miljoonan euron lisäkustannusta bruttona. Parjanne toivoo, että esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen maksujen korotuksista tulevat lisäeurot tulisivat kunnille eikä niitä leikattaisi pois valtionosuuksista.Tehyn työriidan sovittelulautakunnan puheenjohtajana toiminut arkkiatri Risto Pelkonen tyrmää palvelu- ja asiakasmaksujen noston. Arkkiatri Pelkonen on jo aimemmin sanonut, että korkeat palvelumaksut lisäävät ihmisten eriarvoisuutta. Ylen Aamu-tv:ssä haastatellun Pelkosen mukaan palkkaratkaisun kalleus ei pakota kuntia maksujen nostoon. Tehy-ratkaisu sisältää tuottavuuden parantamisen Hallitus on vaatinut Tehyn palkkaratkaisun vastineeksi terveydenhoidon tuottavuuden parantamista. Tehy ja kuntatyönantaja sopivat hyväksyivät maanantaina esityksen, jolla hoitajien joukkoirtisanoutuminen vältettiin. Sopimuksessa Tehy ja kuntatyönantaja sitoutuvat myös tuottavuusohjelmaan, jota valtiovalta omilla toimillaan tukee. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan tavoitteena on kuntien palkanmaksukyvyn kehittämien. Kuntien siis pitää hillitä terveydenhuollon henkilöstön oletettua ja odotettua kasvua. Säästyneen summan ne voivat pitää itsellään, hallitus ei nipistä sitä pois kuntien valtionosuuksia määriteltäessä. Tuloksellisuusohjelma on määritelty Tehy-sopimuksessa. Sovintoratkaisua hieromassa olleen valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan ohjelma koskee kuitenkin koko sosiaali- ja terveyssektoria. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle