Hyppää sisältöön

EU sai sovittua Galileon rahoituksen

Euroopan unioni on päässyt sopuun satelliittipaikannusjärjestelmä Galileon rahoituksesta. EU:n valtiovarainministerit sopivat asiasta myöhään illalla pitkän väännön jälkeen.

Galileon rahoitusvajeeseen tarvittavista 2,4 miljardista eurosta suurin osa otetaan maatalouteen tänä vuonna tarkoitetuista, mutta käyttämättä jääneistä tuista.

Neuvotteluissa mukana olleen parlamenttiedustajan Kyösti Virrankosken mukaan maataloustuista otettu 1,6 miljardin euron potti ei tule millään tavalla vaikuttamaan viljelijöihin.

Saksa vastusti loppuun saakka ratkaisua, mutta sen äänimäärä ei riittänyt kumoamaan päätöstä. Espanja ja Tanska äänestivät tyhjää.

- Monilla jäsenmailla oli suuria epäilyksiä hanketta vastaan ja vasta paketti, johon kytkettiin kohtalaisen alhainen budjetin yleistaso ja myös ulko- ja turvallisuuspolitiikka, auttoi ratkaisun saamisessa, Virrankoski sanoi.

EU:n tarkoituksena on kehittää Galileosta eurooppalainen satelliittipaikannusjärjestelmä yhdysvaltalaisen GPS-järjestelmän kilpailijaksi. Hankkeeseen on ollut vaikea saada yksityistä rahoitusta ja EU:n komissio on uhannut luopua hankkeesta, jollei rahoitusta saada EU:n budjetista.

EU:n valtiovaraiministerit pääsivät samalla sopuun vuoden 2008 budjetista. Parlamentti vahvistaa budjetin lopullisesti joulukuussa.

Suosittelemme sinulle