Tadic oli kuitenkin toiveikas siitä, että kolmipäiväiset neuvottelut voisivat johtaa kaikkien kannalta myönteiseen tulokseen. Hän kuvaili urheilutermein pallon olevan nyt Kosovon albaanien valtuuskunnan kenttäpuolella kompromissiratkaisun löytämiseksi.
Myös Serbian pääministeri Vojislav Kostunica sanoi, että kaikilta osapuolilta tarvitaan nyt hyvää tahtoa. Kostunican mukaan Serbia aikoo tuoda neuvotteluihin myös uusia vaihtoehtoja, mutta "tuumaakaan" maan alueista ei aiota luovuttaa pois.
Joidenkin arvioiden mukaan joulukuun 10. päivän takarajaan mennessä sopimusta ei kuitenkaan saataisi aikaiseksi, ja Kosovon uskotaankin antavan yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen tammikuussa, jos muuta ratkaisua ei saavuteta. Kosovossa varaudutaan tyytymättömän Serbian vastatoimiin kuten sähköntuonnin katkaisuun ja tavaraliikenteen vaikeuttamiseen rajaestein.
Kosovon pääministeri Agim Ceku sanoikin heti neuvottelujen alussa, että itsenäisyysjulistus on aivan välttämätön askel. Hän totesi Kosovon olevan täysin valmis kohtaamaan sen mitä ikinä itsenäisyysjulistus mukanaan tuo.
Kosovon serbit muuttavat pois Kosovosta
Kosovossa serbivähemmistö myy vilkkaasti talojaan ja ajaa muuttokuormiaan Serbian puolelle. Kosovon albaanienemmistö seuraa odottavin mielin mitä tuleman pitää.
Pristinassa tilannetta tarkkaileva ETYJ-järjestön Kosovo-mission varajohtaja Markku Laamanen ei usko että Serbia liittää Kosovon serbialueita suutuspäissään itseensä tai ryhtyy väkivaltaan, mutta pientä kiusaa kosovolaisille on tammipakkasilla arvatenkin tiedossa.
- Muun muassa liikenneyhteyksien katkaiseminen, sähkön tuonnin lopettaminen ja monet muut vastaavat varsin käytännölliset toimenpiteet voisivat tulla kyseeseen. Mikään niistä ei kuitenkaan ole niin radikaalia, että se vaikuttaisi oleellisesti kosovolaisten elämänmenoon, paitsi talvella, Laamanen sanoo.
Laamanen tietää että Serbia voisi halutessaan myös estää ETYJ:iä jatkamasta suurinta kenttämissiotaan Kosovossa. Järjestön Kosovo-mandaatti päättyy vuodenvaihteessa, eivätkä Venäjä ja Serbia ole kiihkeämmän kädenväännön keskelle halunneet puhuakaan ETYJ-asiasta. Jatkomandaatista on kuitenkin sovittava joulukuun loppuun mennessä, ja jos niin ei käy, kaatuu koko tuhannen työntekijän operaation kohtalo ETYJIN seuraavan puheenjohtajan eli Suomen setvittäväksi.
EU:ta neuvotteluissa edustava Wolfgang Ischinger tyytyi korostamaan ennen kokousta, että nyt on käsillä viimeinen mahdollisuus päästä sopuun kaksi vuotta jatkuneiden neuvotteluiden päätteeksi.
Kosovon, Serbian, EU:n, Venäjän ja Yhdysvaltain neuvottelijat yrittävät löytää Badenissa ratkaisua Kosovon maakunnan asemaan ennen takarajaksi asetettua joulukuun 10:nettä päivää, jolloin osapuolten on määrä raportoida tilanteesta YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille.
Kosovon 1,8-miljoonainen väestö haluaisi itsenäistyä Serbiasta, mutta Serbia ja Venäjä vastustavat suunnitelmaa jyrkästi. Ne soisivat maakunnalle sen sijaan laajan autonomian Serbian alaisuudessa.