Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Nokian sairastuneista löydetty salmonellaa

Nokialla vesijohtoveden vuoksi hoitoon hakeutuneista potilaista on löydetty salmonella- ja kampylobakteereja. Kansanterveyslaitoksen infektiolääkärin Eeva Ruotsalaisen mukaan ulostenäytteiden virusten, mm. Noro-virusten, etsintä on vielä kesken.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vesinäytteet tutkitaan Kansanterveyslaitoksen Kuopion-toimipisteessä. Vedestä löytyi heti tavallisimpia uloste- tai jätevesiperäisiä suolistobakteereita eli kolibakteereita ja enterokokkeja sekä muita heterotrofisia ja koliformisia bakteereja. Virustutkimus valmistunee tällä viikolla.

Infektiolääkäri Ruotsalainen kuvaa vesiepidemiaa laajaksi. Altistuneita on 10 000 - 15 000. Heistä 200 - 250 on oireidensa takia hakeutunut lääkäriin. Nokian terveyskeskuksesta ei tiistaina ole annettu tarkkoja lukuja. Terveyskeskuksesta kerrotaan, että ainakaan toistaiseksi löydökset eivät vaikuta kaupunkilaisille annettuihin ohjeisiin. Edelleenkin vettä on ennen käyttöä keitettävä viisi minuuttia ja käsihygieniasta on huolehdittava, koska bakteerit voivat tarttua kosketuksesta. Tämän hetken tiedon mukaan infektio ei tartu ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Nokian kaupunki lupaa korvata asukkaille saastuneen veden käytöstä aiheutuneet vahingot. Kaupunki on jo neuvotellut korvauksista vakuutusyhtiön kanssa. Kaupungin talousjohtajan Pasi Virtasen mukaan asiaan palataan, kun akuutti tilanne on saatu selvitettyä. Säiliövedestä valituksia Nokialla viime päivinä jaettu säiliövesi on aiheuttanut useita valituksia. Asukkaat ovat olleet huolissaan veden laadusta ja kloorista. Nokian vesilaitos jakoi aluksi säiliöautoilla Maatialan vedenottamon moninkertaisesti kloorattua vettä. Tankkijakelussa on kuitenkin siirrytty Linnavuoren veteen, jossa klooriongelmaa ei ole. - Aiemmin jaettu säiliövesi ei ole ollut missään vaiheessa likaantuneessa verkostossa ja on käyttökelpoista kertoo Nokian vesilaitoksen johtaja Juha Menonen. Sairastuneita muutamia tuhansia

Likaantuneen juomaveden sairastuttamia ihmisiä arvioidaan olevan Nokialla yhteensä muutamia tuhansia. Tampereen yliopistolliseen sairaalaan on tuotu saastuneen veden takia noin 30 potilasta, joista suurin osa on lapsia. Aikuisia on tullut tiistaina hoitoon maanantaita vähemmän.

Jäteveden joutuminen vesijohtoverkostoon Nokian kaupungissa johtaa laajoihin selvityksiin muillakin vedenpuhdistamoilla. Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen mukaan jäteveden ja puhtaan veden sekoittumisen ei pitäisi olla teknisesti mahdollista.

Lääninhallitus on määrännyt poliisin aloittamaan asiassa tutkinnan.

Saastunut juomavesi on lamaannuttanut nokialaisten arkea. Mahaoireista ovat kärsineet tuhannet, koulut ja päiväkodit ovat toimineet vain osittain ja Nokian Panimonkin on pitänyt keskeyttää tuotantonsa.

Suosittelemme