Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Ruotsin kirkko hyväksyy homoavioliitot

Ruotsin evankelisluterilainen kirkko hyväksyy samaa sukupuolta olevien kumppanien avioliitot ja on valmis vihkimään mies- ja naispareja. Tämänpäiväisessä lausunnossaan kirkkohallitus sanoo, että avioliitto ja kahden samaa sukupuolta olevan henkilön parisuhde ovat samanarvoisia yhteiselämän muotoja.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin kirkko katsoo, että näin ollen samaa avioliittolakia voidaan soveltaa sekä miehen ja naisen että samaa sukupuolta olevien kumppanien muodostamiin pareihin.

Termiä avioliitto (äktenskap) kirkko käyttäisi kuitenkin vain miehen ja naisen virallistetusta suhteesta. Kirkkohallituksen enemmistö oli tällä kannalla, vaikka vastakkaisiakin näkemyksiä esitettiin. Kirkkohallituksen puheenjohtaja, arkkipiispa Anders Wejryd perusteli kantaa sillä, että lukuisille ihmisille kautta maailman käsite "avioliitto" merkitsee itsestään selvästi miehen ja naisen välistä suhdetta.

Ruotsin kirkon lausunto oli vastaus mietintöön, jonka pohjalta on määrä muotoilla lakiesitys avioliittolain ja parisuhdelain yhdistämiseksi.

Samaa sukupuolta olevat kumppanit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa Ruotsissa vuodesta 1995.

Suosittelemme