Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ruotsi tarkastaa autolautat

Ruotsi aikoo tarkastaa kaikki maahan liikennöivät autolautat. Ruotsin viranomaisten mukaan Suomi ja Viro laiminlyövät kansainvälisiä meriturvallisuusmääräyksiä. Suomalaisista varustamoista erityistarkkailussa on Viking Line. Merenkulkulaitos kiistää ruotsalaistiedot turvallisuusmääräysten laiminlyönnistä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin meriturvallisuusvirasto on päättänyt ottaa kaikki maahan liikennöivät autolautat erityistarkastukseen, sillä se on huolissaan ruotsalaisten matkustajien hyvinvoinnista.

Ruotsalaisten mielestä naapurimaiden turvallisuuskulttuuriin ei voi enää luottaa. Mustalle listalle ovat joutuneet Viro, Latvia, Puola ja Suomi.

Estonia-onnettomuuden jälkeen voimaan tulleen säännön mukaan vanhoilla, ennen vuotta 1992 rakennetuilla autolautoilla ei saa lähteä merelle autokannen vedenpitävät väliovet avoinna. Uudemmissa laivoissa ne voidaan sulkea kauko-ohjatusti.

- Vedenpitävät väliovet ovat yksi tärkeimmistä turvallisuuden takuista, jos laiva alkaa törmäyksen takia vuotaa. Veden levitessä alukseen saattaa koko laiva kaatua, sanoo Ruotsin meriturvallisuusviraston johtaja Johan Franson.

Viking Line ihmeissään Viimeksi väliovet avoinna ajelusta kerrotaan yllätystarkastuksessa kärähtäneen Viking Linen Mariellan. Mariella kulkee Helsingin ja Tukholman väliä. Ruotsalaisten mukaan ongelma koskee kaikkia Viking Linen aluksia, jotka purjehtivat Suomen lipun alla. Meriturvallisuusvirasto vaatii niitä ehdottomasti ajamaan ovet suljettuina, kunnes niihin rakennetaan uudenaikaiset väliovet. Viking Linessa ruotsalaisten pikkutarkuutta ihmetellään. Yhtiö kertoo saaneensa erityisluvan Suomen merenkulkulaitokselta. - Ruotsalaiset luottavat enemmän tekniikkaan, me luotamme niihin, jotka hoitavat ovia, sanoo Viking Linen tekninen johtaja Tony Öhman. Öhmanin mukaan matkustajille ei avoimista ovista aiheudu pienintäkään vaaraa. Viking Linen turvallisuus on huippuluokkaa ja ovet pannaan säppiin heti, jos jotakin tapahtuu. Ruotsalaisia asia huolettaa kuitenkin niin paljon, että se aiotaan nostaa esiin kansainvälisellä tasolla. Ruotsin meriturvallisuusvirasto aikoo pikimmiten pyytää kv. merenkulkujärjestöä panemaan muut Itämeren rantavaltiot kuriin. Merenkulkulaitos kiistää laiminlyönnin Merenkulkulaitos kiistää ruotsalaistiedot, joiden mukaan Suomi laiminlöisi kansainvälisiä meriturvallisuusmääräyksiä. Meriturvallisuusjohtaja Paavo Wihuri Merenkulkulaitoksesta sanoo, että tieto Vikingin Mariella-aluksen kiinni jäämisestä yllätystarkastuksessa ei pidä paikkaansa. Wihurin mukaan laivassa on noudatettu tarkasti hallinnollisia päätöksiä ja kansainvälisiä sääntöjä ovien käytöstä. Wihuri korostaa, että aluksen ovet voidaan sulkea käsikäytöllä ja kaukosäätimellä 90 sekunnissa. YLE Uutiset

Suosittelemme