Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ikääntyminen uhkaa hyvinvointivaltion taloutta

Suomalaisten liian lyhyt työura ja väestön ikääntyminen uhkaavat tulevaisuudessa hyvinvointivaltion rahoitusta. Suomen pankin johtokunnassa aloittava Seppo Honkapohja ja Etlan raportti varoittavat, että ikääntyvä väestö ja laaja hyvinvointivaltio ovat ongelmallinen yhdistelmä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen kertoi maanantaina eduskunnalle talouspolitiikan uhkakuvista. Erityinen huolenaihe on suomalaisten liian lyhyt työura.

Suomalaiset elävät pidempään, mutta työssäoloaika ei ole kasvanut samassa suhteessa. Näin ollen työuran ulkopuolinen aika, jolloin hyvinvointivaltion eduista nautitaan ilman omaa työpanosta, on lisääntynyt.

Suomen pankin johtokunnassa vuoden alusta aloittavan Seppo Honkapohjan mukaan Kataisen peräänkuuluttama talouskasvu ei ratkaise ongelmia yksinään. Talouskasvu nostaa myös julkisen alan palkkoja ja talouskasvun myötä ihmiset oppivat vaatimaan enemmän.

- Kun elintaso nousee, kuluttajat haluavat enemmän ja parempia palveluita. Kun myös palveluiden kysyntä kasvaa, talouskasvun positiiviset vaikutukset jäävät toivottua pienemmiksi, Honkapohja kuvailee.

Väestön ikääntymisen ja työuran lyhyyden tuomien ongelmien torjumisella ei Honkapohjan mukaan ole vielä tulipalokiirettä. Seurauksiin on kuitenkin alettava varautua jo nyt.

Suosittelemme sinulle